Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heike B Görtemaker

Annons

”Eva Braun kommer att bli en besvikelse för alla historiker”, påstår Trevor-Roper i sin bok ”Hitlers sista dagar”, som är den första dokumentärskildringen av de dramatiska händelserna inne i den underjordiska bunkern.

Det har tidigare publicerats fem biografier över Eva Braun. Samtliga uppvisar brister när det gäller den källkritiska hanteringen.

Nu har den tyska historikern Heike B Görtemaker gett ut en levnadsteckning, ”Eva Braun – Kvinnan som älskade Hitler”, som enligt den tyska tidskriften ”Der Spiegel” är det första ”akademiska” arbetet om Hitlers anonyma flickvän.

Genom ett vetenskapligt tillvägagångssätt försöker författaren kullkasta den gängse bilden av Eva Braun som en naiv och omedveten ung kvinna som endast figurerade som ett bihang i skuggan av Führern. Hon skulle haft ett större inflytande på Hitler och på ett helt annat sätt varit införstådd med hans planer och värderingar än vad som tidigare har kommit fram.

”Med detektivarbete rekonstrueras i denna bok hennes levnadshistoria”, står det i förlagets presentation.

Något nytt källmaterial har inte påträffats, utan det Görtemaker gör är att försöka tolka gamla dokument och utsagor i en ny belysning. Det är en professionell historiker med en kritisk hållning som står bakom texten. Den omfattande notförteckningen med tydliga hänvisningar vittnar om en systematisk genomgång av arkiv och litteratur.

Men det är ofrånkomligt att en framställning som till stor del bygger på vittnesuppgifter och memoarer som tillkommit i efterhand vilar på en lös faktagrund. Mycket i boken handlar om den politiska situationen i Tyskland från 1929 och fram till krigsslutet 1945 och om olika personer som ingick i Hitlers privata sfär på Berghof.

Men när det gäller huvudpersonen är det trots allt samma referenser som tidigare biografer har tröskat igenom gång på gång som återkommer. Någon belagd ”rekonstruktion” går inte att upptäcka, utan det är Heike B Görtemakers personliga slutsatser som till viss del är nya.

Att kvinnan ”vid Hitlers sida” inte ”visste” går inte att hävda. Hon tvingades – liksom alla gästerna på Berghof – att artigt lyssna på Führerns timslånga monologer framför brasan eller ute på terrassen. Men hur mycket hon egentligen engagerade sig vet vi inte.

Det går inte heller att avgöra i vilken utsträckning hon påverkade Hitler eller om intimiteten i deras relation. All privat korrespondens förstördes i april 1945.

”Eva Braun – Kvinnan som älskade Hitler” är ett målmedvetet försök att lyfta på förlåten, men det blir trots allt inte mycket mer än en slätstruken och konturlös beskrivning. Eva Braun är och kommer att förbli en historisk parentes.

Mer läsning

Annons