Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hernán Rivera Letelier

Annons

Tioåriga María Margarita är yngst av fem syskon; fyra pojkar och så hon, bosatta i en gruvby i Atacamaöknen. Det finns en pappa också, men han har råkat ut för en gruvolycka och är förlamad från midjan och neråt. Sålunda har han inte längre något arbete och tittar lite för djupt i flaskan. Innan olyckan var man en hel familj, men efter olyckan lämnade modern fadern och en hel familj i sticket.

Byn, som har växt upp kring salpeterfyndigheter, är en av de fattigaste i hela regionen.

Hemma hos Marías familj, som bor i ett ruckel av korrigerad plåt, kommer pengarna i skritt men går i trav. Enda nöjesutbudet är biografen, men familjen har bara råd att skramla ihop till en biobiljett. I väg till biografen skickas María, för hon har av den filmtokiga fadern utsetts till familjens bästa filmberätterska med uppgift att återberätta filmen för resten av familjen.

Ryktet om hennes unika begåvning att återberätta den mest långtråkiga film så att den verkar gjord i Technicolor och visad i Cinemascope sprider sig. Folk i trakten kommer hem till familjen för att höra María berätta filmer för dem.

Eller så blir hon anlitad att besöka andras hem och framföra sina konster.

Hon trycker upp ett litet visitkort med guldkant och snirkliga bokstäver och under sitt artistnamn Santa Fe Delcine levandegör hon vad hon sett inför en begeistrad publik. De som kommer för att se filmberätterskans uppträdanden visar sin tacksamhet genom att skänka små bidrag till henne och familjen.

Allt magiskt gott har tyvärr ett slut, så även här. I byn finns ondskan representerad av pantlånaren don Nolasco. En ockrare, hatad av alla, en man som aldrig ler och som nu bestämt sig för att anlita Marías tjänster, och det är inte hennes berättarkonster han är intresserad av...

Efter det hembesöket blir inget sig likt för María mer och den dag kommer då också televisionen gör sitt inträde i gruvbyn och plötsligt slutar alla att gå på bio.

”Filmberätterskan” är skriven av Hernán Rivera Letelier som växte upp i en gruvby på Atacamaplatån i norra Chile. Letelier fick redan från elva års ålder lära sig ta hand om sig själv efter att modern hastigt avlidit. Han överlevde genom att sälja tidningar och stadens biografer fick fungera som värmestuga.

Innehållet i ”Filmberätterskan” kan sålunda tyckas vila på en självbiografisk grund men spränger kvickt dess ramar, genom ett finurligt enkel men ändå rikt sammansatt väv av ljuvliga anekdoter och charmerande påhitt så att den redan från start slår an en trovärdig ton.

Tveklöst hyser Letelier en passion för film. Inte konstigt då att brasilianaren Walter Salles, filmregissören bakom ”Central do Brasil”, fastnat för bokens ton och därmed kommer att filmatisera ”Filmberätterskan” under innevarande år.

”Filmberätterskan” hyllar filmens guldålder och berättarkonstens kraft.

Hernán Rivera Letelier förenar humor och lätt handlag med ett genuint allvar på ett alldeles bedårande sätt.

För en cineast är resultatet oemotståndligt.

Mer läsning

Annons