Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hwang Sok-Yong

Annons

En av de största tjusningarna med läsning är att man ibland via böckerna förflyttas till främmande kulturer. I Hwang Sok-Yongs roman ”Den gamla trädgården” blir man bekant med Sydkorea. Ockupationer, militärjuntor och krig har satt sin prägel på landet och dess befolkning, och författaren har valt att skildra ett stycke nutid, från 1970-talet och framåt.

En man i femtioårsåldern, aktivisten O Hyonu är på flykt från polisen och kommer i kontakt med Han Yunhui, en ung konstnärinna som undervisar på gymnasiet. Hon erbjuder sig att härbärgera honom, trots att hon själv inte är aktivist – en börda som får konsekvenser för resten av hennes liv. Ute på landet, i byn Kalmoe, har hon hittat ett litet förfallet hus där hon inrättat sin ateljé, och det är dit hon för sin nyfunne vän.

Under ett halvår får de uppleva lyckan att tillsammans renovera huset, odla upp trädgården och njuta av den storslagna naturen. Oändliga samtal fyller deras kvällar och nätter och så småningom utvecklas vänskapen till ett passionerat kärleksförhållande. Det enda molnet på deras himmel är skräcken för att O Hyonu skall bli upptäckt och tillfångatagen.

En dag händer förstås det oundvikliga. Under ett kort hemligt besök hemma hos familjen i Seoul blir O Hyonu arresterad, utan att ha fått tillfälle att säga farväl till Han Yunhui. Livstidsstraff gäller för politiska fångar, och från och med nu får han endast ta emot besök från den närmaste familjen. Lika stränga regler gäller brevkontakter.

Författaren Hwang Sok-Yong har själv varit dissident och suttit i fängelse; således är han i högsta grad kapabel att skildra livet innanför murarna.

Efter frisläppandet försöker O Hyonu orientera sig i tillvaron men finner allt förändrat och skrämmande. Han får veta att Han Yunhui är död sedan tre år, men längtan efter att återse den plats där han upplevt verklig lycka får honom att resa till stugan i Kamoe. Till sin glädje hittar han en hög dagböcker och brevbuntar som Han skrivit under deras skilsmässa. ”I dem återfann jag det liv som jag förlorat under alla år bakom murarna.” Han får svar på alla sina frågor, här utlämnar hon sig själv totalt åt honom. Hemligheter avslöjas, delvis av ett slag ägnat att ge O hopp om en ljusare framtid.

I mitt tycke är dessa dagbokssidor de mest intressanta partierna av romanen. Här stiger en stark och modig kvinna fram, inte odelat sympatisk men alltid engagerande.

Hwang Sok-Yong har varvat mannens och kvinnans berättelser, vilket ger spänst och balans åt romanbygget. Hans naturbeskrivningar är lysande, och glimtarna av sydkoreanskt vardagsliv och kultur känns spännande. Men framför allt är detta en bitterljuv kärlekshistoria!

Mer läsning

Annons