Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joels universum ligger på Gotland

Staffan CederborgKickarOpal

Annons

Från 15 år. Visby är en liten stad. Men den kan också vara ett universum. Joel (17 år) bor här med mamma och elak styvpappa. Fullt av ansträngda relationer. Kompisfloran av killar och tjejer spretar, och när nyinflyttade Cornelia dimper ner i sina kängor och tvärrandiga tights utlöser det heta känslor, såväl hos bästa kompisen Kaspar som hos den lågmälde Joel själv.

Samtidigt får Joel anledning att rannsaka sin relation till Linn. Är de bara kk? Joel söker även efter sin bakgrund. Vem är hans pappa? Hans mors lögn om att han är utslagen alkis i Stockholm visar sig friserad. I själva verket är han livstidsdömd bankrånare med en polismans liv på sitt samvete. Lite chockartat för Joel att ta in.

Mitt i Visbys sommarindränkta jetset-puls utspelar sig detta heta drama, där Joel efter ett dumdristigt inbrott, i likhet med sin biologiske far får lära sig ta konsekvenserna av sina handlingar. Styvpappan, tillika Gotlands starke entreprenör, hyser förkärlek för uppförandekoder, något som drabbar såväl Joel som hans mor. Ja, ni kan ju gissa hur samtalen klingar vid middagsbordet.

Staffan Cederborgs tredje ungdomsroman är en intensiv berättelse om kärlek och vänskap, fint och mycket drivet berättat. Visby är vackert och mycket levande återgivet, liksom berättelsens samtliga inblandade kombattanter. Det är Joels ”minnesanteckningar” vi tar del av, som ett led i hans försök att bearbeta sommarens händelser.

Staffan Engstrand

Mer läsning

Annons