Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas Joelson

Annons

David Skoglund är en lyckad reklamsnubbe som befinner sig mitt i smeten av Stockholms glassigaste innevärld. Han står med på de fränaste VIP-listorna, han blir bjuden på det bästa gräset och så klart får han ligga med de snyggaste och villigaste tjejerna. Och trots hårda nätter, bankande bakfyllor och tidiga mornar är han alltid fräscht klarögd med hjälp av Clear Eyes och välstruken i välsittande svindyra kläder. Att tempot på stans hetaste reklambyrå – Byrån – är ruskigt speedat passar honom utmärkt. David ligger alltid steget före och knäcker alltid de mest innovativa idéerna först. Han har kollegornas stumma beundran. Han är oövervinnerlig.

Men någonstans går det fel. Så in i helsike fel. Den uppåtgående vinnande spiralen vänder loop och börjar gå nedåt. I raketfart. Davids stjärna dalar snabbt och all beundran byts raskt ut mot förakt. Från att vara lagets vinnare blir han utstött. Överallt.

I en total förvirring och i ett ständigt rus försöker David få grepp om tillvaron men trasslar bara till allt ytterligare. Han famlar blint efter sans i kropp och själ och mår allt sämre. Mitt i Davids totala kaos dyker Tabula Rasa Hotels upp. En gåta som glider in i Stockholms reklammaffia genom en vit fyrkant och genom att locka med ett eftertraktat uppdrag till den som knäcker koden. David bestämmer sig mitt i sitt kaos att försöka ro hem kontraktet. På vägen tvingas han ställa sig ansikte mot ansikte med sin egen person och sin egen historia.

”Det skarpaste och mest underhållande som skrivits om den svenska reklamvärlden”. Så säger författarkollegan Mons Kallentoft om Jonas Joelsons verk. Hualigen är min spontana kommentar. Berättelsen är rå och stundtals ganska vidrig. Läsningen bjuder på en brutal framställning av en värld som vi vanliga dödliga bara är vana att se en glättig skymt av. Finns det en sanning bakom fiktionen är jag återigen mycket till freds med mitt anonyma svenssonliv i en mellanstor stad.

Dock är inte skildringen ointressant. Jag maratonläste boken med en ivrig förfasan. Joelsons berättande är nämligen skarpt om än inte vackert. Tabula Rasa Hotels är en frisk fläkt på sitt eget lilla vis och en skön kont-rast till de vanliga glättiga berättelserna om den flashiga storstadsdjungeln.

Mer läsning

Annons