Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalle Lind och Kringlan Svensson

Annons

En bok med titeln "Blandfärs" och en ko på framsidan gör en onekligen fundersam. Innan jag slog upp pärmarna och började läsa, så tänkte jag att det här kunde vara precis vad som helst. Buskis, i värsta fall. Dock visar det sig att författarna Kalle Lind och Kringlan Svensson kan konsten att balansera åtminstone humorn så att den aldrig tippar över i rena fånigheter. De lyckas rentav pressa in något av ett mysterium i den här skruvade berättelsen.

Kalle Lind har bland annat gjort sig känd för sina humoristiska böcker, som den om människor som har gjort fel. Där har han vaskat fram ett antal situationer där kända personer helt klart har gjort fel, och funderar kring dessa. Kringlan Svensson har till exempel medverkat i barnprogram i SVT. De har nu alltså slagit sina kloka huvuden ihop.

Blandfärs börjar med att den ganska osympatiska Ica-handlaren Stellan märker att något inte står rätt till med blandfärsen som säljs i hans butik. En restaurangägare kliver i samma ögonblick in och handlar glatt en stor mängd av nämnda blandfärs, att använda till dagens rätt på restaurangen och Stellan blir svettig och nervös. I samma veva har en person som inte missat en dag på jobbet på 22 år, varit borta i över en vecka. Var är han? Är han rentav i blandfärsen?

Några poliser äter den mystiska blandfärsen på lunchrestaurangen. Och en journalist som bara väntar på ett scoop får nys på blandfärshistorien – ögonen tindrar vid tanken på de eventuella journalistpriser som väntar runt hörnet.

Skruvat var ordet. Och boken frammanar garanterat ett sug att läsa vidare, man dras in i den här absurda världen med Malmö som kuliss. Boken är en form av twistad kriminalhistoria i ett rasande tempo, i princip helt utan andrum.

Det är roligt att just en köttfärsskandal utgör bokens huvudsakliga tema, kanske när folk just börjat glömma bort den verkliga köttfärsskandal som ägde rum på ICA för några år sedan. Författarna riktar satiriska sparkar mot ett antal yrkesgrupper och lyckas ofta träffa mitt i prick med sina beskrivningar av samtiden.

Samtidigt gör det här ständiga humoristiska greppet att man aldrig riktigt kommer nära inpå någon av romanfigurerna, och efter ett tag blir det svårt att hålla kvar engagemanget. Kanske hade ett plötsligt uns av allvar och nedtonat tempo kunnat balansera upp vansinnestakten som boken i övrigt håller.

Det är säkerligen oerhört svårt att skriva en rolig roman. Blandfärs framkallar ett par skratt och höjda ögonbryn, men blir som sagt slutligen lite för mycket på alla fronter.

Mer läsning

Annons