Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katarina Wennstam

Annons
Författaren och journalisten Katarina Wennstam fortsätter skriva om mäns våld i nya ”Svikaren”.

Liverpool FC:s legendariske manager Bill Shankly har lämnat många citat efter sig. Bland andra:

”Some people believe football is at matter of life and death. I can assure you, it´s much, much more important than that.”

Det är också det citatet som inleder Katarina Wennstams senaste roman ”Svikaren” och som blir obehagligt sant i hennes skildring av män, våld och fotboll.

För Katarina Wennstam fortsätter sin inslagna väg att skildra mäns våld i samhället. Hennes debattböcker ”Flickan och skulden” och ”En riktig våldtäktsman” har följts av tre romaner om mäns våld mot kvinnor. Nu inleder hon en ny trilogi om mäns våld med kriminalinspektör Charlotta Lugn och advokat Shirin Sundin i huvudrollerna. Två kvinnor som läsare av Wennstams böcker redan hunnit möta på olika sätt i de tre tidigare romanerna. Men i biroller.

”Svikaren” börjar med att fotbollsspelaren Sebastian Lilja hittas ihjälslagen. Charlotta Lugn leder utredningen och Shirin Sundin blir målsägarbiträde.

En värld som är allt annat än kamratskap, bollskicklighet och gröna gräsmattor exponeras. Absolut klubbsolidaritet, homofobi och huliganism är ledorden när mordet på Sebastian Lilja ska lösas. En minst sagt vidrig värld som hålls om ryggen av olika skäl. Pengar är ett. Och en omodern manlighet ett annat.

Katarina Wennstam lyfter på stenar och blottlägger företeelser och åsikter som vi alla egentligen ser och är medvetna om, men som vi håller tyst om. Våldet eller hotet om våld vid större fotbollsmatcher är vardag och visserligen opponerar sig ibland någon om att det kostar pengar när polisen tvingas hårdbevaka dessa matcher. Men i det stora hela accepteras våldet. Ett helt vansinnigt och meningslöst våld som ser ut att mest fungera som en sista utpost av primitivt manligt beteende i ett officiellt fredligt samhälle.

Manlighet blir på ståplatsläktaren synonymt med lojalitet till vilket pris som helst med laget och på planen samt i omklädningsrummet med tydligt uttryckt heterosexualitet.

Homosocialitet är det begrepp som beskriver just detta. Det handlar om ett sorts förbund mellan män som tar sig uttryck i en slags ”vi-anda” som utesluter kvinnor och män som inte inbegrips i normen. Männen bekräftar varandra i grupp och jargongen i gruppen liknar en ritual som resulterar i en framväxande idealbild, som alla önskar eller tvingas jämföra sin manlighet med.

Genusforskare menar att normen har en gemensam nämnare i alla grupper av män genom att den är knuten till en historisk nedärvd maktstruktur, könsmaktsordningen. En ordning som i ”Svikaren” vidmaktshålls med hjälp av våld.

Det går inte att låta bli att beundra Katarina Wennstams till synes aldrig sinande engagemang och hennes snygga sätt att utnyttja skönlitterära metoder till att väcka debatt. Storyn håller och karaktärerna är trovärdiga och intressanta personligheter.

Men det är valet av ämne som gör boken till en läsupplevelse. En upplevelse som tyvärr också skapar frustration, ilska och lite uppgivenhet.

”Svikaren” är viktig och har ett budskap utöver den vanliga spänningsromanens.

Romanen visar dessutom hur rätt Liverpool FC:s Bill Shankly hade. Fast antagligen inte som han menade när han sade de numer bevingade orden.

Mer läsning

Annons