Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kate McCann

Annons

Det är drygt fem år sedan Madeleine McCann rövades bort från ett hotellrum under familjens semester i Portugal. Fallet har följts av media världen över. Nu har Madeleines mamma Kate McCann skrivit en bok om tiden efter dotterns kidnappning. En bok som borde beröra, för Kate och hennes man Gerry har gått igenom något av det värsta som kan hända en människa. Ändå lyckas inte boken gripa tag i mig så djupt som jag förväntade mig när jag började läsa. Det är något undanglidande över berättelsen som jag inte riktigt lyckas sätta fingret på.

Men trots att Kate McCann skriver om allt från paniken när hon upptäcker att dotterns säng är tom till den bottenlösa förtvivlan över att själv anklagas för att ha mördat henne, lyckas hon inte riktigt skapa närvarokänsla. Det känns mer som en utomstående betraktare ligger bakom orden än som en självupplevd berättelse. Som läsare vill jag vara där med Kate. På hotellet när hon upptäcker att dottern är borta, i förhörsrummet när polisen försöker få henne att bryta ihop och erkänna sig skyldig till mord, på lekplatsen med Madeleines småsyskon medan mediedrevet kallar henne kall och hård för att hon leker med sina barn. Visserligen skriver Kate om allt detta, men det känns ändå inte som jag är där.

Kanske beror distansen jag upplever på bristen av analys över paret McCanns egna beteende. Faktum är att de lämnade sin treåring och sina ettåriga tvillingar ensamma på hotellrummet för att äta middag på en restaurang. Utan att för ett ögonblick fundera över att något kunde hända barnen. En stor del av boken handlar om mediernas övertramp, men nästan direkt efter att Madeleine kidnappats upprättade paret en mediecentral som leddes av en brittisk medieexpert. Kate skriver hur de ytterst medvetet matat, och fortsätter att mata, medier med uppgifter för att Madeleine inte ska glömmas bort. Samtidigt beklagar hon sig över journalisters intresse för familjen utan att reflektera över dubbelmoralen i detta.

Mer läsning

Annons