Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristoffer Leandoer

Annons
Kristoffer Leandoer

En ny bok av Kristoffer Leandoer gör mig nyfiken och förväntansfull. Jag gillar hans lätta handlag, hans överraskande associationer och hans sätt att behandla de stora författarskapen med en sorts välgörande distans, som närmar i stället för fjärmar. Jag tänker till exempel på hans genomgång av den franska modernismen i Huset som Proust byggde . Han skriver med auktoritet och jag har stor respekt för hans kunnande. Han är en intellektuell och allt hänger jag naturligtvis inte med i, men det är roligt att läsa honom och även om man ibland känner sig omsprungen, blir man aldrig överkörd.

Den bok som nu ligger framför mig ser ut som ett gammaldags skrivhäfte och på etiketten står det mycket riktigt ”Övningsuppgifter”. Det här är alltså inte diktanalyser eller lärda litteraturessäer utan texter av ett helt annat slag.

Minns ni barndomens förtjusning och häpnad över konststycket man ibland utsattes för som inleddes med – Tänk på ett tal, fördubbla det… och hur man än ansträngde sig kunde man aldrig slå ”övningsledaren” som alltid lyckades lista ut vilket tal man tänkte på?

Just så ”Tänk på ett tal.” inleds den första av de 49 korta övningarna som tillsammans ingår i ”Övningsuppgifter”. De är grupperade sju och sju under var sitt motto som alla utom ett innehåller ordet väg. Det allra första lyder: - Den ädla åttafaldiga vägen är en väg.” och det avslutande åttonde lyder: - Alla vägar utom en vägrar vara vägen hem.

”Övningsuppgifter” är alltså inte ett räknehäfte utan för att citera baksidestexten ”ett instuderingshäfte enligt pedagogiska principer: teorier tillägnas bäst genom praktiskt tillämpning. Följ varje instruktion till punkt och pricka och ni kommer garanterat att ha insett meningen med livet.”

Kan vi gissa att Kristoffer Leandoer tycker att floden av självhjälpsböcker och lyckohandledningar behöver ett korrelat? 

”Tänk på ett tal.” I sina korta tankeövningar vänder sig författaren direkt till läsaren och tilltalsordet är du. Han låter som en snusförnuftig torr lärare eller instruktör som slår fast hur man ska gå till väga för att nå resultat. Formen har han lånat från ”riktiga” övningsböcker, så vid första anblicken vaggas man in i någon sorts vanlig läsning för att sedan studsa till och upptäcka att man faktiskt är utsatt för en ploj. Resonemangen böljar fram och tillbaka; orden vrids och vänds på för att sen till slut mynna ut i en överraskande antites. Allt är galet, klurigt och befängt!

Läs slutraderna ur det avslutande övningsexemplet, så förstår du kanske vad jag menar:

”Det är dags att lösgöra sig från allt annat och koncentrera sin uppmärksamhet på inget, fatta inget i hela dess vidd, ägna all sin ansträngning åt att begripa inget, gripa inget precis som du snart kommer att gripas av inget, fatta inget precis som du själv snart kommer att omfattas av inget, bara fatta och låta sig fattas, äntligen fattas av inget.”

Mycket nöje!

Mer läsning

Annons