Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena Landström (text), Olof Landström (bild)

Annons

I Piggebo och Suggebo förbereder sig Piggan, Suggmamman och Suggpappan för den kalla vintern. De samlar barr och skalar frön. Allt måste vara klart innan frosten och tjälen kommer.

Vid en paus i allt höststök vill Sim ta en titt i sin skalsamling. Den finns någonstans uppe på vinden. Sam, Sum och Piggan följer med upp och plötsligt får Piggan en idé. Hon ska göra i ordning vindsrummet och hyra ut till gäster.

Den första hyresgästen är den ständigt hummande och brummande Brumlan. Han är forskare och ska studera den mycket unika lusörten. Men i sina studier upptäcker Brumlan en mystisk bula som bara växer och växer.

Snart känner hela bygden till den mystiska bulan. Men vad är det för något? Är den farlig? Brumlan måste plötsligt lösa en svår forskningsuppgift.

Lena Landströms bok om den mystiska bulan är en alldeles förträfflig skildring av insekters vardagsäventyr och bestyr. Från första stund känns miljön och karaktärerna självklara.

Det är inte många bilder i boken men jag märker hur jag under läsningen skapar en inre karta över hela byn med Piggebo och Suggebo som grannar med skogen, skolan och den lilla stigen ned till stranden. Och det hemliga stället med kojan! Det myllrar av liv och rörelse.

En av bokens absoluta höjdpunkter är när jag som läsare får ta del av nyckelpigans inre tankar och känslor. Vi vuxna ler igenkännande i hennes oro medan barnen biter på naglarna av spänning.

Landström leker på ett genomtänkt sätt med språket utan att överdriva. Jag får associationer till Gerd Brantenbergs Egalias döttrar även om det politiska budskapet är mindre laddat i Lena Landströms text.

De tre retingarna Vasp, Vesp och Visp är alltid kaxiga med kepsarna bak och fram. När ett löv landar på skoltaket måste de rycka ut och ta bort lövet. Uppdraget är riskfyllt.

Vasp, Vesp och Visp tvekar men lyckas övervinna rädslan och flyger sedan bort med lövet. Retingarna är retsamma men hjälpsamma.

Landström lyckas även på ett subtilt sätt koppla sin berättelse till Island, sagoön framför alla andra och samtidigt ge mediernas sensationsjournalistik en rejäl känga.

Den mystiska bulan är berättelsen om hur Piggebo hamnade på världskartan. Men jag kommer främst att med viss avundsamhet minnas de långtidsbrinnande långbarren nu när vinterns elräkningar snart ska komma.

Mer läsning

Annons