Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lone Frank

Annons

Genetiken är inte längre bara en angelägenhet för forskare och experter. Den som vill ta reda på lite om sina egna genetiska sjukdomsrisker kan gå in på www.deCODEme.com För 1100 $ erbjuds man ett test, där risken för 47 olika sjukdomar och beteenden kartläggs. En rad cancersjukdomar, Alzheimer, psoriasis, alkoholism liksom hjärt-och kärlsjukdomar finns med.

En som använt sig av detta test och fler därtill är den danska vetenskapsjournalisten Lone Frank. Hon berättade om sina erfarenheter hos Skavlan i svensk tv den 2 mars. Mycket mer får man reda på i hennes nyligen på svenska utkomna bok ”Mina vackra gener”.

Lone Frank är själv docent i neurobiologi och det är med stor sakkunskap hon intervjuar ledande forskare inom genetiken. Hon har också fått en pratstund med James Watson, som tillsammans med Francis Crick år 1953 analyserade DNA-molekylens kemiska struktur och som fick 1962 års Nobelpris i medicin för denna prestation.

Utvecklingen sedan dess har varit snabb och Lone Franks bok ger en bild av vad som ligger i forskningens framkant.

Hon diskuterar också för och nackdelar med att känna till sina egna arvsanlag. Kanske överväger fördelarna genom att man kan anpassa sin livsstil efter vad man fått veta. Utgången av ett kortspel är ju inte given genom de kort man fått på hand från början. Den som sköter sina kort väl kan bli framgångsrik även om korten inte är så bra. Motsvarande kan gälla för arvsanlagen om man känner till dem.

Mer läsning

Annons