Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnus Sandelin

Annons

I början av juni faller domarna mot de fyra män från Sverige som står åtalade för att ha planerat en terroristattack mot den danska tidningen Jyllands-Posten.

Männen greps av den danska säkerhetspolisen i en lägenhet i Köpenhamn i slutet av december 2010. Fram till Öresundsbron hade deras resa från Stockholm övervakats av Säpo. Övervakningen hade pågått i flera månader.

Dessa män misstänks för att ha planerat att döda utifrån sin övertygelse, det som av Magnus Sandelin betecknas som ”våldsbejakande islamistisk extremism”. Alla tre orden är avgörande i sammanhanget.

Magnus Sandelin har med sin bok gett ett viktigt bidrag för att hyfsa den svenska debatten. Han, journalisten, har sökt upp och intervjuat nyckelpersoner i de kretsar som tolkar ”jihad” som en uppmaning att använda våld.

Både män och kvinnor finns med. Kvinnorna, svenskor och finskor, är hustrur som på nära håll sett sina makar utvecklas till att fatta de yttersta besluten.

Det finns mycket som förenar dessa män, som i Sverige radikaliserats till våldsbejakande extremister. De flesta av dem har struliga bakgrunder präglade av kriminalitet och droger. Få om än någon kommer från strängt religiösa familjer.

Munir Awad är ett exempel. Han är en av de fyra åtalade i den pågående danska terroristrättegången. 2003 dömdes han för delaktighet i en grov misshandel. Under rättegången fanns medlemmar i den kriminella organisationen Bandidos på plats för att stötta honom. Munir Awad var vid den tiden medlem i underavdelningen X-team.

Med tiden omvandlades Munir Awad från kriminell till dagens misstänkta terrorist. Magnus Sandelin berättar om flera liknande fall och drar några slutsatser.

Förr skulle man kallat dessa, mestadels unga män, för missanpassade. I dag handlar det om utanförskap, om psykiskt instabila pojkar och män, som söker enkla svar på komplicerade problem. Deras världsbild delas in i gott och ont, där allt där tillåtet för att kämpa för det ”goda”. I den världen är den enda utvägen att ta till våld mot ”otrogna” oavsett deras religiösa tillhörighet.

De väljer att tolka islam på ett sätt som stödjer denna förenklade tudelning. Med den nyomvändes förblindade nit väljer de extremism och våld. Parallellerna finns i andra våldsbejakande ideologier som vitmakt-rörelsen och den autonoma vänstern. Det finns ingen plats för demokrati, mångfald och yttrandefrihet hos dem som funnit den enda vägen.

Magnus Sandelin tar också upp Säpos uppdrag att kontrollera den grupp på 200 personer som anses ha dessa samhällsfarliga åsikter i Sverige. Säkerhetspolisen får lite upprättelse för kritiken att ha agerat mot oskyldiga. Och för att ha missat självmordsbombaren i Stockholm. Säpos uppgift är minst sagt komplicerat men absolut nödvändigt.

Våldsbejakande extremism är ett hot mot oss alla. Kunskapen om hur den verkar och hur de nya extremisterna växer fram är avgörande för att vi ska kunna skydda oss och förhindra att fler unga män rekryteras. Magnus Sandelin lär oss mycket, vi drygt 9 miljoner svenskar minus 200.

Mer läsning

Annons