Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maj Wechselmann

Annons

Den etiopiska regimen fördriver med våld människor från sina hem för att komma åt deras land. Syftet är att hyra ut jordbruksmark till utländska intressen. De fördrivna människorna dumpas utan någon som helst hjälp till att försörja sig.

I måndags kom rapporten från Human Rights Watch om vad som pågår i några provinser i det slutna landet Etiopien, bland annat i den östra delen. Det var just i den delen, Ogaden, som de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson tog sig in illegalt. Deras syfte var att rapportera om svenska Lundin Petroleums oljeaffärer i samband med tvångsförflyttningar och dödligt våld mot lokalbefolkningen.

Maj Wechselmanns ”Det är upp till dig!” är en stridsskrift, som ger bakgrunden till hennes film med samma namn. Hon redogör för olika rapporter från de sudanesiska och etiopiska regimernas brutala metoder för att ”säkra” områden i sina länder för utländska exploatörer.

Det mesta är referat från andra källor, främst Human Rights Watch. Rapporterna är några år gamla, men måndagens bistra budskap från samma organisation talar för att våldet mot den egna befolkningen pågår, åtminstone i Etiopien.

Det finns flera orsaker till att våldet kan fortgå. Ett är att regimerna förbjuder inblandning utifrån och skyr journalister, de som kan ge en annan bild är friserade statskommunikéer. Martin Schibbye och Johan Persson fick betala ett högst pris för att göra sitt jobb.

Maj Wechselmann vore inte Maj Wechselmann om hon inte bredde på lite extra i sina egna kommentarer. Det är överflödigt, verkligheten är eländig nog. Bombasmer gör inte saken bättre.

Lundinbolagen är svenska och ett har haft utrikesminister Carl Bildt som styrelsemedlem med uppgift att bevaka ”etiska” aspekter av affärsverksamheten. Vi får se vad förundersökningen om folkrättsbrott kommer fram till för hans del.

På slutet pekar Maj Wechselmann på att vi är många som via fonder äger aktier i bolag där ”etiken” i högsta grad kan ifrågasättas. Det är uppfordran till oss all att tänka till hur vi placerar våra sparpengar. Vi har alla ett ansvar.

Mer läsning

Annons