Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marianna Agetorp, Allan Larson och Markus Naef

Annons

Det måste ha varit någon gång vid mitten av 1980-talet. Vi var på hemväg från semester på Öland med det vackra och vidsträckta landskapet på näthinnan. Ungarna var rejält trötta och när vi närmade oss hemma igen, det vill säga länet, och alldeles strax behövde ta en rejäl paus, drog jag mig till minnes att jag hört talas om en kinapark strax söder om Askersund i Bastedalen.

Vi fann den och kom ner i något som en gång varit ett kalkbrott, som sedan gjorts i ordning med en grundtanke att återkalla just en kinesisk trädgård, men som nu var i ett ganska bedagat tillstånd för att inte säga förfall.

Jag vill minnas att det bara var jag med min fantasi som kunde framkalla en entusiasm inför detta möte med en exotism eller resterna av den, mitt i Sverige.

När jag så får boken om Bastedalens Kinapark i händer återkallas minnet men också ett senare besök när ordningen var på väg att återställas till en plats präglad av harmoni.

Trädgården har en särskild symbolisk plats i olika kulturer, inte enbart den kinesiska och japanska. I persisk kultur är ordnandet av en prunkande trädgård i det kargaste av ökenlandskap en handling som ytterst hedrar guds skapelse – livet på jorden. Trädgårdskulturer har sedan vuxit fram även i Europa genom klostrens örtagårdar, renässansens praktfulla anordningar och den engelska imperialismens koloniala influenser. Ja, även i detta klimatmässigt kärva land ordnades det klassiska trädgårdar som Lunds botaniska, Göteborgs dito, Uppsalas engelska park och förstås hundratusentals ömt vårdade privata trädgårdar och parker.

Men det finns nog ingen som liknar just Kinaparken i Bastedalen – den är unik. Därför finns det också en historia att berätta, ett sammanhang att omfamna, ett tankespår att förtydliga. Det gör den här ”vänboken” till parkens vårdare och ägare Pia Stenströmer, som tog över skötseln 1987. Marianna Agetorp och Markus Neuf står för texterna och fotografen Alla Larsson har kärleksfullt och med full öppenhet för parkens alla skrymslen, vrår, storslagna perspektiv och årstidsutseenden, fångat den som en verklig pärla i vår geografiska närhet.

Idag är parken dessutom ytterligt välskött och fyller upp grundtankens vackra harmoni i det som en gång varit ett bullrigt kalkstensbrott. Läkeprocessen har armerat parkens helhet med ett skimmer av harmoni helt i linje med den kinesiska trädgårdskonstens intentioner.

I bild, poesi, redogörande texter och på filosofiska tankestigar, blir det här en mycket attraktiv bok, inte bara för den vetgirige, för trädgårdsentusiasten eller den sinologiskt hängivne, här finns en stilla punkt för var och en att försjunka i vare sig man är bild- eller textmänniska. Sedan återstår förstås en sak – besök parken när du har vägarna förbi oavsett årstid. Den kommer att visa dig ett nytt ansikte varje gång.

Mer läsning

Annons