Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martin Melin

Annons

En snygg, vältränad polis som vann Expedition Robinson 1997! Det är bilden av Martin Melin, som nu också debuterar som författare med boken ”Coola pappor – En bok om män och föräldraskap.” Det är en utlämnande och uppriktig skildring av Martins egna upplevelser som småbarnspappa. Den är skriven med humor och distans och kan också ge uppmuntran till andra män i samma situation.

Han beskriver hur oengagerad och frånvarande han var då första barnet föddes. Det var frun som fick ta hand om allt obekvämt som blöjbyte, nattvak och dagishämtning. Detta pågick ända fram till skilsmässan och flytten till en egen lägenhet.

Dottern kommer på besök en helg som skulle gå i nöje-nas tecken med Happy Meal, ostbågar och film. Men redan halv sex på fredagskvällen tröttnar hon och ber gråtande att få åka hem till mamma. Det blev en chock och ett uppvaknande för Martin som beskriver hur fruktansvärt ledsen han blev: ”Där och då bestämde jag mig för att bli en bra pappa. En som bryr sig. En som alltid finns där oavsett väder eller aktivitet.”

”Coola pappor” är en bok som tar upp både stort och smått som graviditet, förlossning, barnvagnsköp och föräldraledighet. Martin Melin delar frikostigt med sig både av sina egna och andra pappors erfarenheter. I kapitlet om skilsmässor förstår man hur tufft det kan vara för mannen om mamman flyttar långt bort och kanske indirekt motverkar umgänget med barnen.

Ett tragikomiskt inslag är beskrivningen av den första pappaledigheten: ”Just det. Det var i dag den började. Min period. Jag kom att tänka på en scen ur krigsfilmen ”Plutonen” från 1986, där Charlie Sheen blir väckt och får ta över vakten på en observationspost. Det är mitt i natten och regnet öser ner. ”It’s your shit now, man”, säger den andre soldaten, lämnar över en detonator till minorna och drar regnjackan över huvudet.”

Martin Melin var inte förberedd på den genomgripande förändring som det innebär att få barn. Han beskriver hur otrygg och obekväm han kände sig i den nya rollen. Men han förändras och vi får följa hans utveckling från en ganska oduglig pappa till en ”cool ”sådan. En som sätter sina barn i första rummet!

Mer läsning

Annons