Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Michael Morpurgo

Annons

14-årige Johnny Trott jobbar som piccolo på hotell Savoy i London på 1910-talet. Han är föräldralös och lever ett liv i skuggan av alla rika och snobbiga hotellgäster som kommer och går under hans tunga arbetspass. Trots det trivs Johnny rätt så bra med sitt jobb, men när grevinnan Kandinsky, och inte minst hennes svarta katt Kaspar, kliver in på Savoy, förändras Johnnys liv för all framtid.

Kaspar har kommit till London från Moskva eftersom grevinnan Kandinsky, som är operasångerska, ska uppträda på arenan i Covent Garden under den kommande månaden. Först tror Johnny att hon bara är ännu en ”arrogant och rik aristokrat”, som han uttrycker det, men snart utvecklas deras arbetsrelation till äkta vänskap, över klassgränserna dessutom. Johnny får nämligen i uppdrag att sköta om Kaspar medan grevinnan under dagarna repeterar på operan. Ett allt starkare band knyts mellan de tre, men när grevinnan plötsligt dör i en olycka utanför hotellet blir Johnny lämnad ensam med Kaspar.

”Den kunglige katten” blir förstås deprimerad av händelsen och slutar bland annat att äta, men när den amerikanska familjen Stanton, med sin åttaåriga dotter Lizziebeth, anländer till hotellet vänder allt. Kaspar blir på gott humör igen tack vare paret Stantons dotter, och Johnny och Lizziebeth blir bästa vänner. När sedan Johnny räddar livet på Lizziebeth, i en dramatisk sekvens på hotellets tak blir hans förhållande till Mr. och Mrs. Stanton helt annorlunda.

När det till slut är dags för familjen Stanton att bege sig tillbaka till New York är det med atlantångaren Titanic som resan ska göras. Johnny och Kaspar följer med för att vinka av sina vänner vid hamnen i Southampton. Väl där blir Johnny så tagen av Titanics storslagenhet, och så sorgsen att behöva skiljas från sin bästa vän, att han, tillsammans med Kaspar, bestämmer sig för att borda skeppet som fripassagerare. Att äventyret sedan tar en dramatisk vändning är ju självklart, för alla som är bekanta med Titanics öde vill säga.

En gedigen och spännande berättelse för barn, en lättillgänglig men ganska bagatellartad historia för de lite äldre. De tvära kasten är många när någonting nytt hela tiden verkar hända i boken; mycket känns därför lite väl hastigt när ett berättarspann på flera år trycks in på 200 sidor. Inte minst mot slutet blir detta uppenbart. Det är dock svårt att inte tycka om den här charmiga historien, som i grund och botten handlar om lojalitet, vänskap och tapperhet. Boken är dessutom rikt illustrerad med vackra bilder som beskriver många av händelserna.

Författaren Michael Morpurgo har skrivit över hundra böcker för barn och ungdomar, bland annat ”War horse”, som har filmatiserats av Steven Spielberg.

Mer läsning

Annons