Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morten Ramsland

Annons

”Det var inte första gången Sofie och Tjurnacken tänkte ge mig stryk, men nu hade de hittat en bra anledning, Vi kunde alltid hitta en anledning att ge någon stryk. Alla klådde upp varandra. Hela kvarteret var en krigszon.”

Det är berättaren Lars i den danske författaren Morten Ramslands roman ”Sumobröder” som talar.

Ja, Sumobröder är en ro-man om barndom som ett krig att ta sig genom, ständig rädsla, ständig jakt, ständig uppmärksamhet, annars kan man släpas iväg till namnlösa fasor.

Det är 1981, ett bostadskvarter med villor, radhus och trädgårdar. Kvarteret ”heter egentligen Paradisæblehaven, men ingen orkade ta med äpplena”, så det blev Paradishaven,

Paradisträdgården. Namnet har naturligtvis en ironisk klang, det är inget område för harmoni och endräkt. De flesta vuxna är vilsna, förtvivlade och våldsamma, barnen har ständigt något medvetet eller omedvetet jävulstyg i tankarna.

Lars bor med sin mor och far, han har en lillebror, Mikael, som kallas Överbettet och ständigt går med en stor och kompliicerad tandställning. Fadern är resande, säljer skosnören (enligt honom själv men det är nog något annat), mamman är industriarbetare. Lars är elva år, han sitter fast mellan ett vuxet ansvarstagande och kringsyn och barndomens oskuld och egoistiska tunnelseende. Han har svårt med språket, hans goda intentioner förvandlas till annat och han slits mellan att beskydda och att terrorisera sin lillebror.

Jag minns själv hur det kunde vara, att vara instängd i en tid utan ände, att vissa dagar leva helt i rädsla. Och jag kan nu se Ramslands berättelse som en allegori över livet i stort. Likt en urkund fylld med säregna, grymma och utdragna stamkrig berättar den ett rikes, eller som här en människas, historia.

Det är hög fart i berättandet, språket flyter spänstigt. Ibland är det rena farsen där vi åker med i hysterisk fart.

Ramsland har med stor precision och ett högt utvecklat sinne för detaljernas betydelse skapat en värld där vi till slut ser pojken Lars oerhörda smärta över allt ofullkomligt, språk, intentioner, vuxnas och barns oförmåga att hantera det som kommer i deras väg. Och dock är det han och de andra barnen som bär hoppet, det är hans berättelse som till slut vittnar om att det finns en utväg, försoning och andra sätt att se på verkligheten.

Mer läsning

Annons