Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nils Uddenberg

Annons

Den 5 maj 1741 fick Carl Linnaeus – sedermera Carl von Linné – kunglig fullmakt att vara medicinprofessor i Uppsala. Linné är ju mest känd för att ha systematiserat vetandet om växter, men som professor i medicin försökte han också systematisera vårt vetande om sjukdomar. Han höll flera föreläsningsserier kring detta ämne.

Åren 1746–47 behandlade han bland annat de psykiska sjukdomarna – Morbi mentales. Föreläsningarna var offentliga och torde ha hållits i Gustavianum. En av hans mera framstående elever var en torparson från Oset i Västergötland, som så småningom tog sig namnet Pehr Osbeck efter födelseorten. Under Linnés föreläsningar förde han noggranna anteckningar med en prydlig och förhållandevis lättläst handstil. Linnés föreläsningar hölls på en blandning av svenska och latin. Osbecks anteckningar uppvisar motsvarande blandning.

Med bearbetning och kommentarer av professor Nils Uddenberg publiceras de nu för första gången. Uddenberg är docent i både psykiatri och livsåskådningsforskning. Han menar att de tvåhundrafemtio år gamla föreläsningsanteckningarna ger värdefull kontakt med en gammal akademisk kultur. Många av Linnés psykiatriska funderingar finner han dessutom underhållande att ta del av.

Några smakprov på detta kan ges: Linné indelade de psykiska sjukdomarna i 9 huvudklasser. En av dem är delirium som i sin tur indelas i 17 olika underklasser. Nr 3 är ”Delirium lethargicum (slöhetsdelirium) När en sofwer vakande” och nr 17 är ”Delirium a nimis longa et diurna potione vini audusti (delirium av alltför långt och dagligt brännvinsdrickande)”.

Rubbningarna eromania och thelegonia har båda med könslivet att göra och delas av Linné in i 4 resp 7 underklasser.

Uddenbergs bok kan rekommenderas för alla som är intresserade av psykiatri och vetenskapshistoria. Den torde också kunna roa de flesta.

Mer läsning

Annons