Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nödvändigt att ge ut Katitzi på nytt

Katarina TaikonKatitzi, Katitzi och SwingNatur och Kultur

Annons

Från 7 år. Många är vi som minns Katarina Taikons Katitzi, tjejen som växte upp i en romsk familj i Sverige på 1940-talet. Böckerna, som närmast får betraktas som självbiografiska, är tretton till antalet. Nu börjar böckerna ges ut på nytt vilket av flera anledningar känns rätt, inte minst då romernas situation varit uppe till intensiv debatt senaste tiden. Böckerna räknas i dag till våra klassiker och då de varit svåra att få tag på känns en nyutgivning som helt nödvändig. Visst är det mycket som har hänt sedan den första boken kom ut men fördomar mot dem som är annorlunda finns fortfarande.

Det första bandet innehåller de två första Katitzi-böckerna. Illustrationerna står Joanna Hellgren för och texten har varsamt redigerats av Lawen Mohtadi och Katarina Taikons dotter, specialpedagogen  Angelica Ström.

Styrkan med Katarina Taikons böcker är att de ger oss en bild av hur situationerna var för romerna på 1940-talet samtidigt som det i hög grad är levande litteratur.

Som läsare dras man in i historien och följer en tjej som inte låter sig kuvas. Trots att styvmamman slår henne och folk ropar zigenardjävul efter henne blir hon inte nedslagen i skoskaften. Katitzi är orädd, frispråkig och rolig. Genom uppväxten på ett barnhem med svenska barn är hon ofta mer klarsynt än sina äldre syskon.

Böckerna om Katitzi är utmärkta högläsning som ger möjlighet att prata om hur det var och hur det är.

Dag Hedberg

Mer läsning

Annons