Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norska deckare, seriemördare från 50-talet, Carl Bildt och överlevnad i vildmarken – här är NA:s bästa lästips för oktober

Första helgen varje ny månad tipsar NA:s medarbetare om åtta av sina favoritböcker just nu.

Annons

Evelina Åström tipsar om två norska böcker att sträckläsa.

Norska kriminalromaner i toppklass

Titel: Snömannen

Författare: Jo Nesbø

Förlag: Albert Bonniers

THRILLER. Snömannen är mitt första möte med Nesbø och den gör mig inte besviken. Med ett högt tempo och snabba vändningar från första sidan bjuder den här sjunde romanen om kommissarie Harry Hole på en rysande läsupplevelse. Den tar sin början med det första snöfallet över Oslo och försvinnandet av en kvinna. Snart följer jakten på en mördare som verkar ha riktat en personlig utmaning till Hole. Men allt är inte vad det verkar som och Hole finner sig i en kamp mot tiden och det han tror sig veta.

*

Titel: Ugglan dödar bara om natten

Författare: Samuel Bjørk

Förlag: Wahlström & Widstrand

DECKARE. På ett mästerligt sätt gestaltar Bjørk mänsklighetens mörkaste sida samtidigt som han använder sig av alla klassiska komponenter av en kriminalroman. ”Ugglan dödar bara om natten” bjuder på spänning blandat med en besk eftersmak när historien rullas ut blad för blad. Att Bjørk dessutom låter läsaren veta mer (och våndas desto värre) än kriminalkommissarie Holger Munch och hans kollegor gör bara spänningen desto större.

Anna Levin läser om en svensk politiker och förfasas över bruna krafter.

Samhällsskildringar om högermän och mörkermänniskor

Titel: Uppdrag Bildt

Författare: Björn Häger

Förlag: Norstedts

PORTRÄTT. En maktmänniska duktig på att mosa sönder journalistfrågor till våta fläckar och med grumliga kopplingar till Lundin Oil, bolaget som kritiserats för övergrepp mot civilbefolkningen i samband med oljeutvinning i Etiopien och Sudan - eller en världspolitiker som navigerar skickligt mellan att vara kraftfull när det krävs och smidig i situationer när det passar bättre? Gåtan Carl Bildt är svår att sluta fascineras av och det är klart att jag kastar mig över radiojournalisten Björn Hägers tegelsten om mannen som varit en del av svensk politik i fem decennier.

*

Titel: Nazisten som teg

Författare: Christoph Andersson och Andreas Förster

Förlag: Norstedts

REPORTAGE. De svenska nazisternas maktdemonstration under bokmässan i Göteborg gjorde ont i själen. Jag har personliga skäl att avsky nazismen. Min morfar sjökaptenen Ebbe Levin blev bara 33 år gammal. Hans fartyg torpederades av nazister hösten 1940 och hela besättningen drunknade förutom två sjömän. Min familj är bara en av många miljoner familjer som ödelades av Hitler. Att det idag kan finnas nazister kvar känns så orimligt att det väcker mitt intresse. Hur tänker de egentligen? "Nazisten som teg" är en spännande samtidsskildring och en resa in i en skruvad värld där drömmar om att skapa terrorceller i Sverige och Tyskland är i högsta grad levande.

Carina Tenor tipsar om seriemördare och noveller med klädkoppling.

En deckare med verklighetsförankring och noveller som eldar på läsglädjen

Titel: Långt fall

Författare: Denise Mina

Förlag: Forum

KRIMINALROMAN. Verkligheten överträffar dikten sägs det. I Denise Minas senaste, fristående deckare ger verklighetsbakgrunden en alldeles särskild effekt. På 1950-talet härjade seriemördaren och sexualförbrytaren Peter Manuel i Glasgow. Han kunde skjuta en hel familj och sen gå till köket, ta en macka och mata katten. Under rättegången valde han att någorlunda vältaligt sköta sitt eget försvar. Det är bland annat via protokoll som Mina kunnat hitta många faktauppgifter. Det märks att boken bygger på gedigen research, även om hon tar sig friheter för att kunna komponera sin berättelse till en helhet. Målande detaljer och absurda förvecklingar saknas inte. Resultatet blir ett skräckfascinerande besök i ett brutalt och korrumperat Glasgow.

*

Titel: Kläderna

Författare: Inger Edelfeldt

Förlag: Norstedts

NOVELLSAMLING. Noveller kan vara en utmärkt lösning när det är svårt att hitta läsro för en hel roman. Men precis som i tv-soffan, när en plötsligt börjar klicka fram avsnitt på avsnitt och tiden flyger, upptäcker jag hur jag slukar Edelfeldts små prismor av verklighet och erfarenhet. Alla har de som utgångspunkt relationen till ett plagg som spelat en viss roll i någons liv - i kärlek, vänskap, självinsikt eller identitet. Åldrarna och berättarna varierar, men den träffsäkra tonen förblir densamma. Kanske minns jag novellsamlingen ”Den förunderlige kameleonten” som ett strå vassare, men ”Kläderna” kan definitivt sätta igång läsglädjen hos de flesta.

Matts Dagerhäll har läst böcker om ett historiskt slag och om att överleva vildmarken.

Allt om att överleva i den karga naturen och en osannolik krigsseger

Titel: Vildmark – en överlevnadshandbok i nordliga skogar

Författare: Lars Fält/Ray Mears

Förlag: Bonnier fakta

FAKTA. ”Överlevnadshandbok” är nog årets underdrift – i detta inbundna, mer än kilotunga, praktverk har Sveriges förste och säkert också störste överlevnadsexpert samlat sina omfattande kunskaper tillsammans med sin engelske kollega Ray Mears. Här finns allt om att klara livhanken i norra halvklotets barrskogsbälte, snyggt och prydligt paketerat och med tydliga illustrationer, livsviktiga baskunskaper inhämtade från naturfolk på plats och genom många års samlande av egna erfarenheter. Mycket matnyttigt och njutbart, men i ett format som lämpar sig bättre tillsammans med en whiskypinne framför brasan än vid en mödosamt hopskrapad eld i ett höstvresigt Sibirien.

*

Titel: Döden vid Raatevägen - Finska vinterkrigets mest mytomspunna slag

Författare: Teemu Keskisarja

Förlag: Lind & Co

REPORTAGE. Åtskilliga författare har skildrat slagen längs Raatevägen under det Finska vinterkriget, då tre finska regementen och några enskilda bataljoner förintade den ungefär fyra gånger större, tungt utrustade ryske fienden som anföll längs vägen genom ödemarken. Allt under extrema förhållanden med meterdjup snö och temperaturer till och med under 40 minusgrader. Den osannolika segern och finnarnas oortodoxa stridsmetoder blev omedelbart till världshistoria och har sedan dess behandlats i mängder av böcker och skrifter. Trots det tillför Teemu Keskisarjas bok något nytt. Genom en djupdykning i arkiven låter han ”vanligt folk” komma till tals med talande detaljer om de extremt hårda stridsförhållandena på båda sidor om fronten.

Mer läsning

Annons