Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ord som hugger tag i det inre

Lars NorénFragmentBonniers

Annons

Poesi. ”Jag är inte den jag är/utan den som återvänt från mig själv.””Hades är en lugn sjö i Bohuslän.”

Fragment är stycken som har brutits ur en större helhet. I dem kan man se det som är en  helheten, en större kropp, och en egen särart.  I litteraturen är det en egen genre, som när man får hålla till godo med resterna av av Sapfos diktning, men också sådant som är skapat för att kunna stå som fragment.

Lars Norén, poet, dramatiker, prosaförfattare har sedan 60-talet en framskjuten position i svensk samtidslitteratur. Det han skriver har alltid varit starkt förankrat i nutiden. Samtidigt har han alltid sett personerna, de själsliga eller fysiska förhållanden han skrivit om som universella.

Lars Noréns nya verk är en vacker, strängt formgiven bok, mörkt och asketiskt grå med ljusgrå text, ett kort text på varje sida.

Det är starkt, ofta mycket allvarligt men ibland rister det till av humor och komik, vart och ett av fragmenten hugger till med sin formulering, de är som utmejslade ur sten, röster som når läsaren från ett inre man inte vet så mycket om. Men kanske man tror sig veta att det är ens eget, eller något mycket nära en själv. Det handlar inte om att det skrivna tar orden ur munnen på en men Norén har sådan konstnärlig och existensiell erfarenhet och en sådan närhet till sitt eget inre att orden hugger tag i läsaren som vore deras spelplats min egen kropp.

Mer läsning

Annons