Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ord som kan fånga vilsenhet

Neftali MilfuegosTankar mellan hjärtslagWahlström Widstrand

Annons

Roman. Varför borde alla läsa Neftali Milfuegos debutroman ”Tankar mellan hjärtslag”? Jo, därför att den handlar om den växande grupp ungdomar som inte känner sig som svenskar trots att de är födda här.

Neftali växte upp i stadsdelen Gröndal med föräldrar som hade flytt från diktaturen i Chile. Som andra generationens invandrare känner han sig vilsen. ”I Sverige är jag blatte. I Chile är jag svensk.”

Detta är ingen lättsam bok att läsa och stundtals känns det som jag har fått ett knytnävsslag i magen.

Neftali slår vilt och hatiskt åt alla håll: ” Fakk Sverige, fakk staten, fakk politiken, fakk snuten.” Hans dagboksanteckningar är skrivna på en nysvenska som är en blandning av talspråk och hiphop. Till en början känns språket ganska irriterande men efter ett tag så flyter det på riktigt bra och jag gillar hans burdusa och uppkäftiga tilltal. Vissa avsnitt är också väldigt poetiskt och fint skildrade.

Boken handlar mest om Neftalis resa till Chile där han ska söka sina rötter. Dagboksanteckningarna blir nu mer osammanhängande och mellan raderna anar man en trött, besviken och desillusionerad man. Hatet dränerar honom på energi och livet blir ett enda kaos med fester och droger.

Även om Pablo Palacios Åström, som han egentligen heter, inte har hittat sig själv så har han hittat orden för att beskriva sin verklighet. Det räcker långt!

Mer läsning

Annons