Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överdådigt om en djärv resenär

Laurence BergreenColumbus – de fyra resornaÖversättning: Camilla Jacobssonoch Emelie AndréLeopard förlag

Annons

Historia. Vem har inte fascinerats av Christofer Columbus och hans resor över Atlanten?

Columbus hade läst om Marco Polos resor till Kina. Nu skulle han segla dit. Fyra djärva resor gjorde han. Det var på uppdrag av Isabella av Kastilien och Ferdinand av Aragonien, som förenade Spanien. Detta aggressiva kungapar besegrade muslimerna och kastade ut judarna, allt i katolicismens namn. De sponsrade Columbus resor efter segern vid morernas sista fäste i Granada 1492. Columbus lovade nya besittningar, kryddor, guld och omvändelse av ”infödingarna”.

På den första resan kom Columbus som bekant till Västindien. Indien var den tidens beteckning för hela östra och södra Asien.  Columbus var under sina resor och ända till sin död övertygad att det var i Kina han varit.

Laurence Bergreen, amerikansk biograf och excellent stilist, har skrivit en överdådig berättelse om dessa märkliga resor. Han tecknar Columbus som en mycket fascinerande person i all sin komplexitet. Han kände sig utvald av Gud att upptäcka den nya vägen till Kina. Men det hindrade honom inte från att villkora sin insats med att kräva tionde av allt han fann. Han var vilsen och visste inte riktigt var han befann sig. Han var en mansplågare och han förenade den gamla och nya världen med varandra med förödande följder.

Mer läsning

Annons