Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pojkkläderna ger ett friare liv

Jenny NordbergDe förklädda flickorna i KabulBonniers

Annons

Reportage. I”De förklädda flickorna i Kabul”, berättar Jenny Nordberg om ”bacha posh”, flickorna som lever som pojkar i det afghanska samhället.

Hon stötte på det av en slump, när en liten flicka plötsligt berättade att hennes bror egentligen var en flicka.

Jenny Nordbergs nyfikenhet väcktes och hon började utforska fenomenet, som visade sig vara mycket vanligare än hon trott. Resultatet är en reportagebok, som både skildrar de flickor som lever som pojkar och ger djupa inblickar i afghanska kvinnors liv.

Det är en fascinerande och djupt sorglig berättelse om hur utsatta och kringskurna kvinnor är i det afghanska samhället och hur lite de är värda.  Att klä en flicka som pojke används som besvärjelse för att få söner och som ett sätt att låta en flicka röra sig friare i samhället.

Jenny Nordberg sätter också in ”bacha posh” i ett sammanhang och resonerar kring kön och genus, vad som är medfött och vad som är sociala konstruktioner. Där är ett par av ”bacha posh”-flickorna tydliga i sina svar; att bli pojke eller man är inte svårt. Det är något man lär sig.

”De förklädda flickorna i Kabul” öppnar dörrar till en sluten värld, där Jenny Nordberg kommer nära de kvinnor hon skildrar. Språket är ibland lite trögt, men det vägs upp av det intressanta och tankeväckande innehållet.

Mer läsning

Annons