Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolf Hagström

Annons

Det har länge funnits ett stort fågelskådarintresse i Sverige. Just närkingar är lyckligt lottade med många fina fågellokaler in på knuten. Det finns förstås flera anledningar till att det är så men Erik Rosenbergs insatser ter i detta sammanhang i det närmaste ovärderliga för Närkes art- och biotoprikedom.

Numera har många fågelskådare skaffat moderna, digitala kamerautrustningar och därmed har också mängden fantastiska fågelfotografier ökat. Glappet mellan amatören och proffset har minskat samtidigt som det har blivit allt viktigare att hitta ett eget fotografiskt bildspråk för att utmärka sig och nå uppmärksamhet.

I ”Plats för fågel” tar författaren och fotografen Rolf Hagström med läsaren på en resa till Närkes mest framträdande fågelskådarplatser. Boken är upplagd som en guide till fågelskådarnas heta koordinater där varje lokals fågelrariteter redovisas.

Var är chansen störst att få se en havsörn eller kungsörn?

Vart ska jag fara om jag vill höra trastsångarens nattstämmor?

Allt står att finna här!

Texten innehåller både kåserier och hårdfakta samt lite mer allmän information om fågelskådandets och fågelforskningens villkor. Det är en bred och nyanserad bild som författaren beskriver samtidigt som de mer personliga introduktionerna till varje område ger liv och nerv åt boken. Denna spänning mellan information och originalitet återfinns även i bildspråket där dokumenterande landskapsbilder varvas med svartvita, laddade arttolkningar. Det är i de svartvita och annorlunda perspektiven av fåglarnas vardagsliv som boken når sin absoluta höjdpunkt. Jag tilltalas även av de känslosamma och dramatiska bilderna av till exempel trädkryparen och för min del hade jag gärna sett fler bilder av denna dignitet.

Det är alltid en risk att som författare kombinera faktaredovisning med kåseri. Men Hagström finner en fin balans mellan dessa textsyften. Boken ger ett komplement till de fågelböcker som redan finns och underlättar nog för många amatörskådare eller nyinflyttade som inte riktigt vet var de ska börja. Boken har en tilltalande design och är självklart tryckt på miljömärkt papper! Läsaren har svårt att inte smittas av Hagströms fågelintresse och gedigna kunskaper och jag hoppas boken finner många läsare

Mer läsning

Annons