Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarpt om det litterära 70-talet

Ebba Witt-BrattströmStå i bredd – 70-talets kvinnor, män och litteraturNorstedts

Annons

DOKUMENT. 1970-talet var en litterär brytningstid. Kvinnorna äntrade parnassen på bred front och den högtravande estetiken fick en ny vardagsnära ton. Kvinnorörelsens paroll ”Det privata är politiskt” genljöd i den så kallade bekännelselitteraturen. Det litterära språket blev enkelt och den politiska dimensionen kännbar. 1970-talets feminister var fortfarande optimister och önskade att kvinnor och män skulle stå bredvid varandra i kampen för jämlikhet.

Ebba Witt-Brattström var en av förgrundsfigurerna i Grupp 8. Hon skrev sin doktorsavhandling om Moa Martinson, som var föregångare till bland andra  Maja Ekelöf som i sin tur skrev en av de mest omtalade böckerna på 1970-talet: ”Rapport från en skurhink”. Witt-Brattströms granskning av genren är grundlig: Sonja Åkesson, Ulla Isaksson, Kerstin Thorvall, Kristina Lugn, Inger Alfvén – listan kan göras mycket längre. Den realistiska, vardagsnära kvinnliga erfarenheten blev dock styvmoderligt behandlad av de nya estetiserande manliga postmodernisterna i kretsen kring tidskriften Kris vid decenniets slut. Horace Engdahl förkunnade att ”Berättaren är en egenskap i texten” och ungtupparna fnös åt de politiska feministerna.

Witt-Brattström vill återupprätta 1970-talets litteratur och granskar den i ett socialt och könspolitiskt sammanhang. ”Stå i bredd” är en gedigen presentation och skarp analys av genren.

Mer läsning

Annons