Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skuggan fanns alltid hos Piraten

Ulla RavellBerättaren Fritiof Nilsson PiratenThemis

Annons

 Biografi. Fritiof Nilsson Piraten är en av de författare som kanske bäst personifierar begreppet ”berättare”. 

Från honom har vi fått otaliga historier;  ”Bombi Bitt”, ”Flickan med bibelspråken”, ”Bokhandlaren som slutade bada” och många många fler.

Hans Alfredson är en av dem som säkerligen inspirerats till några skrönor, kanske mest av allt i romanen En ond man. Där finns det som var Piratens kännemärken – ett vildsint fabulerande, rå realism, glädje som blixtsnabbt förvänds i bråddjup svärta.

Man tror gärna att Piraten skrev enbart burleskerier och glada upptåg, gärna inspirerad brännvin, men man kan inte ha mer fel. Visst finns allt det där, men skuggan finns också alltid, och det är den som gör honom till en författare av rang.

Författaren Ulla Ravell tyckte kunskapsnivån om honom var alltför låg och bestämde sig för att skriva en bok om honom. Hon berättar om barndomen i Vollsjö, åren i Lund och Tranås, hans tid som advokat, hans familjeliv och författarliv. Piraten var tämligen förtegen om sig själv, utåt levde han genom sina berättelser och det han berättar får oftast anekdotens prägel.

Ulla Ravell lyckas dock skapa ett porträtt av en man som till det yttre framstod som en boren sällskapsmänniska men som innerst inne var en mycket ensam man.

Mer läsning

Annons