Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan Brink

Annons

Stefan Brink är en gedigen och erfaren forskare. Han disputerade i Uppsala 1990 på en prisad avhandling om sockenbildning och sockennamn i Norden. Det var inom ämnet ortnamns-forskning. Nu är han professor vid Skottlands äldsta universitet, Aberdeen. Hans forskning där handlar om Nordens äldre historia, språk och kultur. Däri ingår bland annat att översätta gamla nordiska lagar till engelska.

Brink forskar tvärvetenskapligt. När källmaterialet är magert, som det är inom hans område, måste han använda flera discipliner. I den här boken rör han sig smidigt och elegant över ämnesgränserna och uppvisar en imponerande beläsenhet.

Bokens syfte är att ”belysa en äldre epok av träldomen, där det skriftliga källmaterialet sviktar”. Brink siktar därför in sig på runor, ortnamn och arkeologiska lämningar.

Författaren har ett antal frågor som han vill besvara. Huvudfrågan är: Hur såg det nordiska slaveriet ut? Tidsperioden är järnålder och tidig medeltid, det vill säga från cirka 500 f Kr till och med vikingatidens slutskede kring år 1 000.

Boken påminner starkt om en avhandling. En sån kräver enligt vetenskaplig praxis att författaren gör en omfattande forskningsgenomgång, som ska ligga till grund för frågeställningarna.

Brink utgår från att läsare av populärhistoria också bör vara intresserade av att ”få besöka själva forskarverkstaden”. Det är en vällovlig utgångspunkt. Tyvärr blir man som läsare besviken. Inte på verkstadsbesöket, som är mycket mer än en rundvandring, men på att författaren inte lyckas knyta ihop säcken och ge svar på sina frågor om det nordiska slaveriet.

Genom Brinks magnifika dammsugning av forskning om slaveriet får vi dock på köpet lära oss mycket om annat, till exempel om det romerska slaveriet. Vi får också inblick i hur fruktansvärt illa de stackars slavarna behandlades av germanerna sedan de lagt beslag på dem efter romarrikets fall. Men vi får inte veta särskilt mycket om det som bokens titel utlovar: Hur såg det nordiska slaveriet ut? Förändrades det under vikingatiden?

Boken har blivit framtung. Forskningsgenomgången dominerar framställningen fullständigt. De förväntade svaren dyker aldrig upp. Det beror på att källor saknas. Men eftersom Brink är en rutinerad forskare och dessutom själv i början av boken talar om att källäget är problematiskt, borde han ha frågat sig själv: Måste inte frågeställningen och bokens titel vara en annan? Den här hade passat bättre: En etymologisk studie av begreppen slav och träl i forskningen om slaveriet med särskild inriktning mot det nordiska.

Men då hade nog inte förlaget rekommenderat bokhandeln att placera den på den lukrativa populärhistoriska hyllan.

Mer läsning

Annons