Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan Foconi

Annons

En människas död är alltid omskakande, den är förlust och lämnar de drabbade i förvirring och i ett myller av starka känslor.

För sju år sedan avled en man under omständigheter som kan ha varit oklara på ett hotell i Kristianstad i Skåne. Mannen var bror till författaren Stefan Foconi. Denne har ett omfattande och rikt varierat författarskap bakom sig, romaner, dikter, essäer, reseböcker. Han har nu skrivit en roman som utgår från broderns död. Hade en bror – en son, en man, en kärlekzx (Themis) heter romanen.

Foconi utgår från att huvudpersonen, som kallas Robert, förgiftats av sin sambo Nusann. De har levt i ett stormigt förhållande där sprit, droger, sjukdomar, livslögner blandats med varandra i ett skeende som ända från början var på väg mot mörker. Boken består av tre avsnitt – ett där kvinnan berättar, ett där människor omkring paret kommer till tals och det sista där den döde och författarens alter ego talar.

Läsaren befinner sig mitt i denna ström av röster och berättelser, men det som till en början kan synas svårt att orientera sig i klarnar så småningom. Det är ingen kriminalhistoria eller spänningsroman. Nej, det är en krängande och vrängande, inte alls insmickrande roman om sanning och lögn, om att i alla utsagor, bland prat, obduktionsutlåtanden, tidningsnotiser, söka reda ut vad som hänt. Har Robert förgiftats, vem är Roberts sambo egentligen innerst inne, är det en komplott för att komma åt försäkringspengar eller ett naturligt dödsfall? Boken är en partsinlaga, författaren låter läsaren veta vem han anser har skulden i dramat, samtidigt har berättelsen också något av obeveklig klassisk tragedi över sig. Vi vet, eller tror oss veta, vad som hänt – Stefan Foconi berättar den slingrande vägen dit och vi leds genom det mörker som omger människorna.

Han visar de vassa skarvarna mellan lögn och sanning. Vad som än verkligen hänt är detta en tänkvärd och fascinerande bok.

Mer läsning

Annons