Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stephen King

Annons

Med tanke på ”Under kupolens” omfång är det lätt att jämföra den med Stephen Kings stora klassiker ”Pestens tid”, men jag skulle även vilja placera boken bredvid ”Köplust” och ”Staden som försvann”, för alla dessa historier skildrar vad som händer när ett helt samhälle kollapsar på grund av mystiska omständigheter.

För det är exakt vad som händer när den lilla staden Chester’s Mill blir avskuren från omvärlden. En genomskinlig och ogenomträngbar kupol kapslar in staden, men helt avskurna är de inte. Telefoner, internet och tv fungerar fortfarande, men ingen kan ta sig ut och ingen kan ta sig in. De resurser man har till sitt förfogande är det som finns under kupolen.

I kaoset bildas en god och en ond sida där den senare styrs av en av stadens starka män, Big Jim Rennie. En djupt kristen, politisk rävspelare som lindar folk runt sina fingrar och lägger över problemen på de oskyldiga.

Lag och ordning blir enligt Big Jim Rennies villkor, och den goda sidan blir snabbt en minoritet som har fullt upp med att behålla livet samtidigt som de försöker lista ut vad som egentligen hänt.

Stephen King är oerhört skicklig på att skapa egna samhällen med ett myller av karaktärer och detaljrika miljöbeskrivningar, och han är minst lika skicklig på att göra karaktärerna spännande och levande. Big Jim Rennie är en av de mest minnesvärda onda figurer han skapat. En riktigt otäck figur som man blir genuint rädd för medan man läser.

”Under kupolen” är med sina 1180 sidor en så omfattande pjäs att boken inleds med en karta och ett karaktärsindex. Trots längden är boken spännande in i det sista, men tappar lite mot slutet.

Mer läsning

Annons