Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska ögon ser på 1920-talets USA

Ester Blenda NordströmAmerikansktBakhål

Annons

Reportage. För drygt 90 år sedan anlände Ester Blenda Nordström till New York på fartyget Helig Olav. Det blev avstampet till en reportageresa som resulterade i boken ”Amerikanskt”. Hon reste som tredjeklasspassagerare. Åtminstone på utresan. När hon ett halvår senare återvände hemåt präglades sjöresan av ”lyx och julmat och smältande musik och dans och fest varenda dag”.

Ester Blenda är kanske mest känd för att hon ”wallraffade” – ett halvt sekel innan den tyske journalisten myntade begreppet – genom att arbeta under en annan identitet och sedan skriva om sina erfarenheter. Hennes jordbruksslit resulterade i den uppmärksammade boken ”En piga bland pigor”.

Till Amerika for hon under eget namn. När reseskildringen nu ges ut på nytt varnas för författarens attityd mot svarta, men när en gårdskarl inte får äta med resten av hushållet ifrågasätter hon genast denna särbehandling ”bara för att han är litet svartare i skinnet, som vore han smittad av spetälska eller pest”.

Ester Blenda Nordström  rör sig bland svenskamerikaner, blir bestulen, diskar, jobbar i miljonärskök, tjuvåker tåg och fredar sig med skjutvapen. Hon är modig, frimodig och berättar rappt om de erfarenheter och blåsningar hon och andra utsätts för. En journalistikon som dog, endast 57 år gammal. Svårt ansatt av alkoholism och sjukdom.

Mer läsning

Annons