Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tips på hårda klappar

Våra recensenter har botaniserat bland årets böcker och valt ut några favoriter.

Annons

"Beckomberga" 

(Bonniers)

Sara StridsbergPoetiskt och gripande om flickan Jackie och hennes relation till sin far, Jimmie Darling, som periodvis vistas på mentalsjukhuset Beckomberga.

Sara Stridsberg väver samman tidslager i en drömsk berättelse, där hon riktar en varm blick mot mentalsjukhuset och dess invånare.

MARGARETHA LEVIN BLEKASTAD

"Moskva, jag älskar dig inte"

Övers: Johanna Lindbladh

(2244)

Sergej Minajev

Med ett Tarantino-driv i kombination med ett Lars Jakobsonskt friläggande av samtiden skildrar den ryske författaren och programledaren Sergej Minajev människor som längtar bort från den stad som lockar dem till sig, men som stjäl deras drömmar. En portfölj med en miljon dollar blir en stafettpinne i och ur händerna på hemlösa och poliser. Gogol goes Tarantino.

MAGNUS ÖSTNÄS

"Själens Amerika"

(Norstedts)

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgårds förmåga att på ett personligt vis diskutera författare som Hamsun, Goethe, Ibsen och Dostojevskij imponerar. Det blir personligt, med dragning åt det metafysiska.

Skillnaden mellan essäisten och författaren Knausgård är försvinnande liten, vilket talar för att novell-/essä-samlingen ”Själens Amerika” kan uppskattas av stora delar av hans läsekrets.

STAFFAN ENGSTRAND

Fler tips på hårda klappar hittar du i dagens NA, papperstidningen!

Mer läsning

Annons