Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff  krock när  kulturer möts

NoViolet BulawayoVi behöver nya namnÖversättning: Niclas HvalWahlström Widstrand

Annons

ROMAN. Darling i NoViolet Bulawayos debutroman  är nio år, bor i en kåkstad i Zimbabwe och stjäl mat för att lindra sin hunger. Det är Darling som berättar historien och språket hamnar således nära markplanet och speglar en liten tös som både är barnslig och brådmogen.

Landet är i upplösningstillstånd och Darling strövar omkring med fem andra barn och under de turerna guidar Darling läsaren runt i miljön och berättar om människorna.

Myllret av detaljer och inventeringen av hur man lever ger berättelsen ett nästan etnologiskt drag, även om det är en liten flickas beskrivningar.

Barnen ser på när några vita villaägare blir överfallna. De är med när Darlings pappa dör i aids. När Darling blir ett par år äldre får hon sedan flytta till sin moster i Detroit och installera sig i en ny kultur samtidigt som hon är formad av den gamla. Hon går i skola men tar också intryck från amerikansk tv, Youtube och nätporr.

För mig gick läsningen bitvis rätt trögt och det förbryllade mig. Stoffet är ju på alla sätt angeläget och både sinnligt och skarpt gestaltat och Bulawayos stil är personlig, med både djärva bilder och stark närvaro.

Men kanske känner jag ett lika starkt motstånd inför det afrikanska som Darling gör när hon kommer till USA och paralyseras av allt det främmande där.

Mer läsning

Annons