Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vackert om öliv på människogränsen

Gunilla Linn PerssonHemåt över isenWahlström Widstrand

Annons

Roman. Ön Hustrun ligger längst ute i havsbandet, precis på människogränsen. En hisnande vacker utpost i världen, men också en ö med ett tragiskt förflutet.

Där utspelar sig Gunilla Linn Perssons nya roman ”Hemåt över isen”, som rör sig mellan två olika tidsplan.

Ellinor Ingman bor på Hustrun tillsammans med sin åldrige far. De är öns enda fastboende, med Ellinor på bottenvåningen och Algot en trappa upp. När han vill pocka på Ellinors uppmärksamhet bankar han i golvet.

Ellinor kör taxibåt, odlar sin hemliga klosterträdgård och har historier med ”sommarmän”.  Hon är också en fast punkt för öns många sommargäster, som gärna knackar på för att låna lite socker eller bli omplåstrade.

Allt förändras när konstnären Herrman kommer tillbaka till ön. Herrman, som var Ellinors tonårskärlek, har återvänt från Kanada för att måla ejdrar.

Berättelsen om Ellinor och Herrman vävs samman med tillbakablickar på en tragisk olycka, då en grupp ungdomar från ön omkom på isen 1914. En händelse som har stora likheter med den verkliga isolycka som inträffade 1888, då sju ungdomar frös ihjäl på Vidingefjärden på väg hem från ett bönemöte på Sundskär.

I Gunilla Linn Perssons roman kastar isolyckan långa skuggor över ön. En av ungdomarna får skulden för det som hände och hans familj blir illa sedd. Så blir osämja och ärvda trätor en del av livet på ön, där det mesta ska vara som det alltid har varit, eller göras ”efter gammalt” som det heter i romanen.

Gunilla Linn Persson har tidigare bott på ön Norröra i flera år och var en av författarna till tv-serien ”Skärgårdsdoktorn”. Hon är väl förtrogen med livet på en ö utan landförbindelse och skildrar det med varsam hand, ett finstämt språk och stänk av mild humor.

”Hemåt över isen” är en varm kärlekshistoria om mötet mellan två medelålders människor, som har fått sina törnar av livet. Gunilla Linn Persson ringar in både deras trevande osäkerhet och den självklara samhörighet som bottnar i deras gemensamma historia. Det är en lågmäld och poetisk berättelse, där de tragedier som utspelats i det förflutna och i Ellinors egen familj, bildar en vemodig fond till hennes sökande efter kärlek och en egen plats i livet.

Gunilla Linn Persson skriver fram ömhet och närhet. Samtidigt har hon en genomskådande blick som kryddar historien med skärpa och sälta.

Resultatet är en roman som är både vacker och osentimental.

Mer läsning

Annons