Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viveca Lärn

Annons

Träffsäkerheten i personskildringen är lysande. Vad kul hon måste ha när hon skriver kommer jag på mig med att tänka flera gånger när jag läser Viveca Lärns ”Öster om Heden” – den första i en ny serie.

Figurerna är tecknade med en stor skopa värme, men också några kryddmått elakhet.

Viveca Lärn har sinne för det mänskliga och talang för att visa fram oss just så små som vi är.

Efter succén med Saltön måste hon känt förväntningarna tynga som stenar. Rattfyllerihistorien 2010 visar det också. Ändå reser hon sig och kommer igen så här!

I ”Öster om Heden” står ett våningshus och dess invånare i centrum. Miljön är inte längre Saltöns skärgård utan Göteborgs innerstad.

I huset bor bland andra fotterapeuten Samantha Holkfjell, gift med Roger Holkfjell. Först tyckte Samantha att äktenskapet med den rejält äldre Roger var en bra idé, men när han fick stroke började hon tröttna.

Som grannar har Holkfjells lärarparet Margareta och Axel Fors. Margareta är kanske bokens mest hjärtknipande figur. Hon är helt fast i ett bag-in-boxmissbruk. Hennes man Axel är hennes motsats – en hurtbulle som mest bara verkar tänka på träning.

Det gamla brödraparet Åke och Holger driver tobaksaffären i närheten. I huset bor också Karin Hurtig, också hon äldre. Karins son Martin har börjat besöka henne oftare den sista tiden. Anledningen är Samantha. Han har blivit intresserad och Samantha känner likadant.

En dag händer det: Grannarna vinner en miljon på postkodlotteriet.

Samantha längtar bort. Långt bort. Varför inte Afrika? Hon får en idé: Genom att bjuda med hela huset har hon en täckmantel för att kunna åka på safarisemester med sin nya flört Martin.

Hon räknar kallt med att Roger inte ska vilja följa med, konvalescent sedan stroken som han är. Men där räknar hon fel.

Resan kan börja!

Jag får skratta många gånger under läsningen. Viveca Lärn är skicklig på att fånga beteenden och det gör igenkänningsfaktorn hög. Dessutom gillar jag samtidskänslan. Både onepiece-overallen och Mad Men-blinkningar finns med.

Jag skulle inte bli förvånad om ”Öster om Heden” snart blir filmad för tv och lika älskad som Saltön.

Mer läsning

Annons