Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Breaking dawn del 1

Annons

SCI-FI-DRAMA. Ungefär tio sekunder in i ”Breaking dawn del 1” surnar Jacob till och blottar i vrede sin muskulösa bringa. Så långt är det alltså som vanligt i ”Twilight”-universum. Men ändå är allt så annorlunda.

För nu, äntligen, i denna den fjärde filmen om kärlekstriangeln Bella (människa), Jacob (varulv) och Edward (vampyr) händer det faktiskt. Jag syftar naturligtvis på – trumvirvel – liggandet.

Det måste vara stort för alla fans som inte bara får sin hett efterlängtade sexscen, de får också vad som måste beskrivas som det vackraste bröllopet någonsin mellan en människa och en odöd. Intet öga kommer att vara torrt i biosalongerna.

Men ”Breaking dawn del 1” är allt annat än en rosenkindad saga med ett lyckligt slut. Den har faktiskt inget slut alls, detta är den första delen av två och det märks att historien är utdragen, det tänder till först i slutet. Men all ofrivillig komik är nästan helt utrensad och nye regissören Bill Condon lyckas få till lite fint, svindlande tonårsallvar under filmens första del, när Bella överger sitt gamla liv för kärleken.

Här måste man nästan applådera författaren Stephenie Meyer, som lyckas skifta berättelsens fokus från den tidigare så framträdande neurotiska sexualmoralen till en helt ny debatt: abortfrågan. ”Det är en baby!”, konstaterar en uppenbarligen konservativ vampyr upprört när Bellas hälsa börjar vackla och det antyds att det bästa kanske vore att ta bort det som växer oroande snabbt i hennes mage. Nåväl. Fansen har väl aldrig brytt sig om alla Meyers mossiga idéer. Och cliffhangern i slutet kommer definitivt att locka dem tillbaka till den riktiga upplösningen om ett år.

Mer läsning

Annons