Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brixels bronsstatyer kan bli till guld i Kina

Skulptören Richard Brixel besöker ofta Kina. Nu får han ännu större anledning att åka dit eftersom han nyligen fick en beställning värd 20 miljoner kronor.

Annons
Kan bli kvitt gjuteriskulderna. 22-miljonersordern är välkommen för skulptören  Richard Brixel som sedan många år anlitar kinesiska gjuterier. Här i sitt hem vid Hjälmaren utanför Arboga inför en utställning i somras.

Hemvisten är Hällarna utanför Arboga. Med utsikt över Hjälmaren tillbringar Richard Brixel sin tid, när han inte är på resande fot vill säga. Och det händer rätt ofta.

Kina har blivit som ett andra hem för Arbogakonstnären, som den senaste månaden varit med om många omvälvande möten i det stora landet i öster. Det hela ledde fram till en beställning på över 100 gjutna skulpturer till ett värde på runt 20 miljoner kronor. Exakt hur mycket är fortfarande lite oklart.

– Jag måste prata mer exakt med henne om vad hon vill ha, säger Richard Brixel.

Med ”hon” menar han Lu Li, en 45-årig affärskvinna som hör till de mäktigare i tiomiljonersstaden Changchun i nordöstra Kina. Lu Li äger företaget Zhongdong Group och därmed också ett tjugo- tal lyxhotell, tiotal shoppingcentrum och världens största skulpturpark som ligger i hennes hemstad.

Richard träffade henne i början på september första gången när han var i Chang-chun för att avtäcka en av många skulpturer som han gjort i Kina.

Det hela slutade med att Richard åkte hem till Hällarna. Han fick en ny inbjudan till Kina och Lu Li. Han hade med sig en lista på 25 skulpturer och hon beställde allt. Beställningen utvidgades sedan och hon vill nu köpa ett exemplar av samtliga skulpturer som Brixel tillverkat på gjuterier i Kina.

– Om jag räknar rätt handlar det om 90–110 skulpturer. Dessutom vill hon ha mina huvudverk som finns i Europa, så det blir en ansenlig mängd. Vi pratar trots allt om 20 års produktion.

I pengar handlar det om hisnande belopp. 20 miljoner har nämnts för hela beställningen.

Merparten kommer att gå till gjuterierna.

– Jag har ofantligt stora skulder till många gjuterier, bland annat det i Kina där jag gjort många skulpturer. De har trott på mig genom årens lopp och skjutit skulderna framför sig och nu får jag en chans att betala tillbaka.

Richard Brixel hoppas att det blir lite över när alla kostnader och skulder är betalda.

– Det skulle vara bra med en ny bil. Den jag har nu, en VW-buss Caravelle, har rullat 64 000 mil.

Att tillverka alla skulpturer kommer att bli ett jättejobb, inte minst som varje skulptur ska få slutfinishen av konstnären. Richard Brixel fyller 71 i december och nu bir det ett flertal resor till Kina.

– Men det är ju mitt liv det här.

Ronnie Peterson.  Richard Brixels staty av Örebros racingess vid Almbyplan invigdes 2003. Arkivfoto: Håkan Ekebacke

Mer läsning

Annons