Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Camerons Titanic är en ren sagofilm

Hallå där ...
... Claes-Göran Wetterholm, Titanicexpert med rötterna i Nora, som ska gå på filmpremiär i kväll.

Annons

Hur blir det att se "Titanic" i 3D?– Det blir säkert en fascinerande upplevelse. Camerons film är ju väldigt skickligt gjord rent tekniskt.

Hur överensstämmer den med verkligheten?– Inte alls! Det är en ren sagofilm. Det är väldigt viktigt att betona. Jag skulle kunna förstöra filmen totalt genom att räkna upp alla felaktigheter. Men det tänker jag inte göra.

Vad är värst?– Hur den framställer förste styrman Murdoch, när denne skjuter en passagerare och sedan skjuter sig själv. Det är lögn. Så var det inte. Men Cameron som skrev manuset tillsammans med Quentin Tarantino ville väl få till en bra story.

14 april är det 100 år sedan förlisningen. Vad gör du själv på årsdagen?– Jag reser med kryssningsfartyget Balmoral från Southampton som ska ut till förlisningsplatsen. Jag kliver dock av i Cork på Irland för att resa till den stora Titanic-utställningen som just nu visas i Barcelona. Nästa år kommer den förresten tillbaka till Sverige, till Färgfabriken i Norrköping i maj 2013.

Titanic upphör aldrig att fascinera?– Nej, intresset verkar omättligt. Förra året kom det ut 120 böcker om Titanic, det blir en bok var tredje dag i snitt. Hittills i år har det kommit ut en ny bok varannan dag.

Kommer det fram några nya fakta?– Nej (skratt) inte i sak. Det poppar upp många nya teorier. Men väldigt lite fakta som ändrar händelseförloppet. Det mesta är sådant som bara tuggas om.

Gör du något om Titanic i Stadra i sommar?– Ja, i augusti blir det en föreställning med "titanisk" musik och berättelser från Titanic av mig.

Mer läsning

Annons