Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ceremonin

Annons

DOKUMENTÄR. Om "Fifty shades of Grey" är bästsäljartolkningen av BDSM (bondage, disciplin, sadism och masochism) kommer nu ett spännande alternativ för den som är mer sugen på att kittla hjärnan än resten av kroppen.

"Ceremonin" kretsar kring den franska riks-dominatrixen Catherine Robbe-Grillet. Genom sitt författarskap och sitt äktenskap med Alain Robbe-Grillet (författaren och filmskaparen som bland annat var delaktig i "I fjol i Marienbad") tillhör hon den franska intellektuella och konstnärliga eliten. Trots sina snart 85 år ägnar hon sig fortfarande åt sin livslånga undersökning av begreppet erotik.

I Lina Mannheimers närgångna men ändå småkyligt observerande dokumentär får vi möta henne och en handfull av hennes följare genom svindlande öppenhjärtiga intervjuer och iscensatta ceremonier där exempelvis vuxna, halvnakna män blir dompterade till att leka kycklingar.

Det är som att bevittna ett lajv med strikta spelregler med Catherine Robbe-Grillet som en slags allsmäktig regissör. För en oinvigd verkar ceremonierna handla mer om total närvaro än om kroppsvätskor och fetischer. Även om de erotiska vibbarna genomsyrar bilderna riktar sig filmen mest till vårt tänkande organ och ställer frågan vad det är som lockar med att ge upp sin frihet? Ett par av de intervjuade vill bokstavligen "tillhöra Catherine", vilket ju får anses vara en smula udda.

Eller? Kanske är det som psykoanalytikern Erich Fromm hävdar i sin klassiker "Flykten från friheten": att vårt moderna individualiserade samhälle väcker så mycket ångest att det han kallar "auktoritära personligheter", som ägnar sig åt sadism och masochism, blivit en naturlig konsekvens. Förhandsintresset för "Fifty shades" kan tyda på att vi är trötta på alla valmöjligheter och allt ansvar det medför. Förhoppningsvis spiller lite av det intresset över på den här fascinerande filmen.

Mer läsning

Annons