Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykla med Molière

Annons

KOMEDI. Det har gått nästan 350 år sedan "Misantropen" hade urpremiär på Théâtre du Palais-Royal i Paris. Sedan dess har Molières pjäs om den bittre sanningssägaren Alceste spelats otaliga gånger på scener runt om i världen. I Sverige har bland andra Max von Sydow och Thorsten Flinck satt tänderna i paradrollen.

Pjäsen har en nyckelroll i den franska filmen "Cykla med Molière". På Île de Ré utanför Frankrikes östkust bor skådespelaren Serge Tanneur (Fabrice Luchini) - en misantrop i sin egen rätt. I protest mot teaterlivets ytlighet och falskhet har han gett upp sin karriär för ett liv i ilsken isolering på den sandiga semesterön.

Dit kommer kollegan Gauthier Valance (Lambert Wilson). Han spelar sexig hjärnkirurg i en populär tv-serie men suktar efter ett mer finkulturellt erkännande. Han vill sätta upp "Misantropen" tillsammans med Serge - tanken är att de ska alternera mellan rollerna som Alceste och den mer människovänlige Philinte. Serge är tveksam med föreslår några dagars repetitioner medan han överväger erbjudandet.

Under dessa dagar utspelar sig en maktkamp som speglar pjäsens teman om hyckleri och mänskliga tillkortakommanden. För den som inte är jättebevandrad i pjäsen blir det ofta lite svårgenomträngligt. Resultatet är ett pratigt kammarspel med diverse farsinslag och tjusiga panoreringar över det vackra landskapet.

Kvinnorollerna (en eldig italienska och en storögd porraktris) är deprimerande tunna, bara blanka reflektionsytor för de extremt självupptagna männen. Om man lyckas bortse från det levererar regissören Philippe Le Gauy en stunds snacksaligt filmmys - men inte så mycket mer än så.

Mer läsning

Annons