Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansföreställning som är öppen för tolkning 

Efter tre år i London är Anna Axiotis redo att lyfta fram dansen. Föreställningen En fjäril i min hjärna spelas på Nya teatern under torsdag och fredag.

Annons

Tillsammans med de inbjudna dansarna Clara Bankefors och Elin Hallgren har trion jobbat med starka scenbilder.

–Rörelserna ska tala för sig själva och vara öppna för egen tolkning. Det finns en rädsla att förstå dans om man är ovan med abstrakt konst. Ibland handlar det om ren fysisk kraft i dansen, att den känns i mig och därför tilltalar den mig. Eller att uppskatta koreografin, vi jobbar mycket med synkroniserad dans i föreställningen och använder golvet för att hämta tyngd till rörelserna.

Repeterat

Trion har under fyra veckor repeterat in föreställningen och under september har man spelat upp den inför publik på flera platser i Östergötland. Inspirationen till En fjäril i min hjärna har hämtats från folksagan om riddare Blåskägg, en folksaga som de sedan läst en psykoanalys om.

–Karaktärerna i föreställningen representerar olika aspekter av människan, ibland är vi naiva och ibland blodtörstiga. Föreställningen är inte en historia om riddare Blåskägg, men vi har hämtat referenser från den. En av de mest synliga är de blåa perukerna.

Musiken är en viktig del, kompositören Jens Ekbom har skapat ett brett spektra av stämningar i musiken som till stor del är elektronisk med tunga beat.

Anna Axiotis läste estetiskt program med dansinriktning på Karolinska gymnasiet, sedan flyttade hon till London och utbildade sig till dansare på Trinity Laban, ett institut för samtida dans.

Bildades 2008

Gruppen Blauba som Anna Axiotis är en del av bildades 2008 och har sin bas i Norrköping. Själv bor hon i Stockholm och har även kopplingar till det isländska danskollektivet Raven som bildades tillsammans med vänner från tiden i London. Till sommaren kommer Raven och Blauba samlas i Norrköping.

– Tanken är att göra en föreställning i stadsmiljö, ett platsspecifikt verk. Vi vill inte bara finnas på teatern utan nå ut till en publik som vanligtvis inte söker sig till teatermiljöerna. Det kommer att bli smått storslaget, säger hon.

I samband med besöket i Örebro är hon en av jurymedlemmarna i Skapa dans, en koreografitävling för unga som äger rum under lördagen. Hon passar på att hylla jurykollegan Mia Eklund, som är danskonsulent i Örebro.

– Det är helt fantastiskt att ha någon som jobbar heltid med att lyfta fram dansen i länet, säger Anna Axiotis.

Mer läsning

Annons