Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dela gärna krönikan – men granska innehållet först

Annons

Falska nyheter på nätet är ett allt större problem. Tvivelaktiga sajter med anonyma avsändare publicerar ”nyheter” som sprids genom delningar i sociala medier likt skogsbränder i styv kuling.

En historia som cirkulerat i veckan och som även nådde NA som ett nyhetstips handlar om ”Alva Andersson, 9 år, på Hagaskolan i Örebro”. Enligt en nätartikel skulle hon ha fått kvarsittning för att hon hade ett mobilskal med svenska flaggan. ”Det är en persons rättighet att vara stolt över sitt land och sin flagga, den här läraren borde inte vara lärare”, lyder en av de många upprörda kommentarerna till artikeln. Det resulterade i att skolans rektor fick samtal och mejl från arga personer där hon fick dementera uppgifterna. Någon elev med det namnet går inte på skolan.

Vad artikelläsarna missat var att längst ner på den aktuella sajten finns en finstilt rad som talar om att allt är satir. Andra ”nyheter” på samma sajt är till exempel: ”Gudrun Schyman vill förbjuda skägg” och ”Varje svensk måste ha ett flyktingtält i trädgården”.

Andra liknande sajter saknar brasklappar om satir. Där försöker man avsiktligt lura läsaren: ”Miljöpartiet har fått igenom en motion om att den som kallar sin rätt för ’bruna bönor’ ska fällas för hets mot folkgrupp”. Artikeln ser ut som en skärmdump från Aftonbladets sajt. Ett försåtligt montage som delades tusentals gånger av upprörda läsare.

Syftet med dessa fejkade nyheter är i mina ögon att med ont uppsåt förstärka fördomar och underblåsa rasistiska strömningar i Sverige. Det är som om folk bara vill ha sina fördomar bekräftade. Och då spelar det ingen roll om nyheten är sanna eller falsk. "Den skulle ha kunnat vara sann."

Men det finns även falsarier där avsändaren säger sig ha ett gott uppsåt, men som blir fel ändå. Youtubeklippet där en pojke räddar en liten flicka under skottlossning i krigets Syrien sågs av miljoner innan några norska filmare trädde fram och avslöjade att det var regisserat och inspelat med skådisar på Malta. Deras syfte med filmen var att lyfta barns svåra situation i krig. Risken är dock att deras tilltag bara får en ”vargen kommer-effekt”.

Nyligen fick tidningen Metros projekt Viralgranskaren Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare. De gör ett viktigt arbete och är värdiga vinnare. Men det räcker inte långt med en redaktion som sköter denna granskning. Vi måste alla bli bättre på källkritik på nätet. En bra början skulle vara att införa det som ett ämne i skolan.

Mer läsning

Annons