Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den bästa tiden är nu

Annons

Den bästa musiken görs nu. Det sade någon en gång till mig. Vem, var, när eller varför har jag glömt, men de fem orden satte sig hur som helst.

Det handlar inte om att Robyn är bättre än Mozart eller Kents senaste album slår vilken som helst av The Beatles plattor. Det handlar om vad musiken berättar om sin samtid och den bästa berättelsen är förstås den som skapas i nutiden.

Jag gillar orden också för att de lyfter det samtida musikproducerandet till att vara viktigt och värt att respektera. Oavsett om det handlar om Sean Banan eller Nacka Forum. Det är så himla lätt att med näsan i vädret föraktfullt förkasta nya trender i musikbranschen, en artist för hens kläders skull eller sångteknik.

Världen är alltför full av människor som minsann vet att det gjordes bäst musik på 1700-, 1950- eller 1970-talet. Allt därefter är skit.

Det är så sorgligt och så lustdödande.

Den viktigaste musiken för mig var 80-talets. Det var den som präglade mig och som jag emellanåt faller tillbaka på i nostalgiska attacker. Jag kan hitta toner i dagens musikutbud från den tiden och det värmer. Men det som ändå tilltalar mig mest är det som kommer nu. Senaste Markus Krunegård eller varför inte nya plattan från Paul Weller, mannen som varit med sedan 70-80-talet.

”Det var bättre förr” är ett uttryck som borde användas mer varsamt och eftertänksamt.

Mer läsning

Annons