Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den goda fén

Annons

Dom är en ensamvarg som arbetar som nattportier. När vi först möter honom cyklar han i spöregnet längst en halvdeppig industrikaj, iklädd provisoriskt regnskydd av hoptejpade plastpåsar. Man kan säga att Dom förkroppsligar uttrycket att ha sålt smöret och tappat pengarna. Men så får han besök av en fé. Livet förändras för alltid för den lågmälde Dom, han tilldelas tre önskningar av fén och utöver en ny vespa får han också kärlek och ett plötsligt väldigt äventyrligt liv.

Med humor som lånad av Jacques Tati spelar skådespelarna upp ett varmt och humanistiskt minidrama, som broderas ut i fantasifulla dans- och slapsticknummer.

Här finns också en samhällskritisk udd, i hamnstaden Le Havre finns flyktingar som ideligen får gömma sig i en bagagelucka. Och på mentalsjukhuset, som ligger granne med Doms hotell, delas mediciner ut som godis till de intagna.

Story och utförande är en absurd blandning av Benny Hill och Aki Kaurismäki och länge känns det riktigt kul. Ungefär halvvägs blir de fantasifulla utsvävningarna dock lite väl ostyriga. Filmen hade mått bra av lite stringens i allt vansinne och av att kortas lite.

Mer läsning

Annons