Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras mässa sänds i radio

Psalmer av modern art blir det i radion på söndag, 19 oktober från Glanshammars kyrka. Sveriges Radio har spelat in prästen Anders Lennartssons och kantorn Jenny Nordströms verk ”Mässa i ny ton”.

Annons
Psalmkompositörer. I dag sjungs Jenny Nordströms och Anders Lennartssons nyskrivna psalmer i Glanshammars kyrka. Eget foto

Musiken kommer att spelas i radiogudstjänsten i P1, kl 11.03. För Jenny Nordström, kantor i Glanshammars församling, och Anders Lennartsson, församlingsherde i Nikolai församling i Örebro, är det en kul utmaning.

Hur beskriver ni er musik?

– Som användarvänlig, lätt att sjunga med i och förstå, förklarar Anders. Inte minst texterna i de gamla psalmerna är ålderdomliga. Vi försöker översätta den kristna tron så att alla kan förstå. I gamla psalmer heter det till exempel ”kyrie”. Vi sjunger i stället ”hjälp oss”, vilket det betyder i modernt språkbruk.

– Musiken i våra psalmer ska inte ligga för högt sångmässigt och man ska veta vart man är på väg i melodin.

Och målet med psalmerna är att dominera nästa psalmbok, eller?

– Ha, ha, ja, ungefär så. Tanken med musik är ju att den inte ska stå stilla. Första psalmboken kom 1937 och den andra 1986. Efter det har det kommit tilläggspsalmer från 90- och 2000-talet. När det är dags för psalmer från 2010-talet vill vi gärna ha med vår musik.

Lobbar du bland kolleger för att de ska använda era psalmer under gudstjänsterna?

– Jag är inte buskablyg av mig, så ja, jag brukar rekommendera våra psalmer till andra.

Till höger kan du höra "Rör mig nu", en av låtarna i mässan.

Mer läsning

Annons