Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är lite som en skolklass”

De debuterade för ett år sedan och tycks vara på ständig tillväxt. I dag är hillbilly-bandet Country of Origin uppe i tolv medlemmar.

Annons
Storband i countrystil . – Vi har kul, men old time är ingen musik man        blir rik på, konstaterar Thobbe Söderberg, sångare i Country of Origin I bakgrunden fr v: Marcus Larsson, Alexander Örn, Olle Björnell, Anders Morris, Patric Svensson, Niclas Jernström, Måns Eriksson, Edvin Åsell. (Saknades vid fototillfället: Ulrika Edlund, Samuel Flodin och        David Gert Foto: Oskar Omne

Det låter som en logistisk mardröm. Tolv musiker, utspridda från Oslo i väst till Uppsala i öst. Lägg där till att alla är i 20–25-årsåldern, de där åren då studier, jobb och reseäventyr upptar så mycket tid i våra liv.

Ändå får de ihop det på något vis. De har lyckats samla bandet för spelningar en hel del under året som gått – och det är faktiskt numerären som är räddningen, berättar Tobias ”Thobbe” Söderberg och Edvin Åsell.

– Det är lite som en skolklass, man kan aldrig räkna med full närvaro. Därför är det så bra att vi är så många. Vi lyckas alltid få ihop tillräckligt med folk för att kunna tacka ja till en spelning, säger Thobbe.

”En ljuvlig blandning mellan country, blues, old timey och folkmusik” är deras egen produktbeskrivning. Och lyssnar man på soundcloud där några låtar finns uppladdade är det en rätt bra beskrivning. Tänk livekänsla och allsång i refrängerna, tänk countryfavoriter och gatumusik så har ni en hyfsad uppfattning om vad det handlar om.

– Vi har absolut inga illusioner om att bli större än Avicii, men vi kör på så länge det går och sedan får vi se. Med tolv personer i bandet och så många olika instrument finns så otroligt många möjligheter. Vi har verkligen hur kul som helst när vi arrangerar låtarna, säger Edvin.

– Och på ett sätt är det en väldigt bra musikstil. Den passar alla åldrar – och så är det praktiskt eftersom vi spelar akustiskt och inte har en massa tung utrustning att dra runt med, fyller Thobbe i.

Att bandet kom i gång var egentligen en ren tillfällighet. Edvin hade bokat en midsommarspelning med sitt rockband, men så visade det sig att de andra inte kunde.

Han ringde Thobbe. De hade under våren hängt mycket hemma hos Edvin och lyssnat på gamla bluesplattor och tipsat om favoriter.

– Jag kände en som spelade banjo och sedan fyllde vi på. Fiol, mandolin – det bara ramlade in folk och så stod vi där på midsommarafton.

Det lät inget vidare, men tillräckligt bra för att få fler förfrågningar om spelningar. Sedan blev det Live at heart och Folk at heart av bara farten. Och spelning på East west nu i sommar.

”Skäggkliande och tobaksloskande verandacountry”, skrev NA:s recensent Edith Lata efter bandets spelning på Live at heart förra året. Hon efterlyste också lite mer egenskrivet material för att balansera upp de traditionella hillbillydängorna.

Hur blev det? Har ni börjat skriva eget?

– Ja, faktiskt. Men det blir ändå country. Det är där vi trivs och den har ju verkligen allt; död och misär, kärlek och fest. Det finns alltid en låt att ta till oavsett vilket humör man är på, säger Thobbe.

Favoritställe. Hörnet Nygatan/Köpmangatan är ett favoritställe när delar av Country of Origin spelar gatumusik i hemmastaden Örebro. Foto: Magnus Börjesson
Repetition. Country of Origin repeterar på Nya teatern. Foto: Oskar Omne

Mer läsning

Annons