Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det här är sprängstoff”

Fotoutställningen ”Jerusalem” av Elisabeth Ohlson Wallin invigdes på lördagen på Örebro läns museum.
– Det här är sprängstoff, säger konstnären och fotografen som i och med sin tidigare utställning ”Ecce Homo”, 1998, upplevde både sabotage och hot.

Annons
14 år senare. 1998 brändes en bild ur Elisabeth Ohlson Wallins utställning ”Ecce Homo” när den ställdes ut i Örebro. Igår invigdes hennes senaste utställning ”Jerusalem” på Örebro läns museum där den finns till och med den 6 maj.

”Jerusalem” ställdes första gången ut på Världskulturmuseet i Göteborg 2010. Då skedde det med rejält ökat säkerhetspådrag.

– I Göteborg var det total skräck, säger Ohlson Wallin och berättar att en bild plockades bort från utställningen efter att polisen hade varnat för att den skulle kunna uppfattas som en Muhammedkarikatyr.

Sexualitet och religion

– Jag var rädd ett par veckor men sen blev jag förbannad. För mig är det inte en Muhammedkarikatyr, jag tycker inte att jag är så plump, säger Ohlson Wallin.

Precis som den kontroversiella utställningen ”Ecce Homo” handlar ”Jerusalem” om sexualitet och religion.

– Utställningen handlar om hur religionen förtrycker HBTQ-personer. Den handlar om vad de gamla religiösa texterna har gjort med samhället, och hur de fortfarande i dag påverkar samhället, säger Elisabeth Ohlson Wallin.

Likheterna intresserar

Idén till utställningen fick hon när hon läste en bok om religioner och insåg hur mycket kristendom, islam och judendom har gemensamt.

– Jag är intresserad av likheterna, inte olikheterna, berättar hon.

Elisabeth Ohlson Wallin använder sig i utställningen av människor som lever i Jerusalem som HBTQ-personer. Några av de personer som figurerar på hennes bilder måste dölja sina ansikten i rädsla för den hederskultur de lever i.

– Jag hoppas att de som kommer och ser utställningen ser att det är texterna som är provocerande och inte bilderna, säger hon.

På Örebro läns museum ställs ”Jerusalem” ut som en del i vårens tema; allas lika värde.

Mer läsning

Annons