Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det känns som om skivan har hakat upp sig

Annons

Nytt år – dags för nya medievanor? Under 2014 lyssnade jag en hel del på radio. Men mer om det lite senare. Tralalalala – dobidobidoo.

Skönt att det har blivit lite mildare så att man slipper frysa tycker jag. I skrivande stund ser jag att det ligger runt nollan. Strax ska jag komma till saken. Men först: tralala – dobido.

Min krönika i dag ska som sagt handla om mediakonsumtion. Men vädret är fint. Stanna kvar. Trudelutt, trudelutt.

Missförstå mig rätt. Det finns massor av intressant att höra på radio. Men det omges ofta av en massa luft och musik. Nu tänker du kanske att jag kastar sten i glashus: i papperstidningar finns det ju också en mix av lättsamt och tungt material. Skillnaden är dock att i en tidning kan man sluta läsa och vända blad om en artikel inte intresserar en.

I linjära etermedier är man liksom fast. Det räcker att man går i från en liten stund, så riskerar man att missa det där viktiga och intressanta som ”kommer snart”. Som fastlåst lyssnare irriterar det mig att det känns som om det är samma skiva som spelas om och om igen.

Det för oss osökt över på musiken som spelas, som ju bokstavligen är samma skivor som återkommer hela tiden. Hur ofta de vanligaste låtarna spelas varierar från kanal till kanal. Det styrs av de så kallade ”rotationslistorna” som bestäms av musikredaktörer.

På Sveriges Radios P3 delar redaktörerna upp musiken i A-, B-, C-klass och så vidare. Om en låt hamnar i A-gruppen betyder det att den ska spelas minst en gång varje dag. Reklamradiokanaler kan ha ännu tätare rotation så att de ”hetaste hitsen” spelas så ofta som tre gånger i timmen.

Häromdagen kom Stims topplista över vilka låtar som spelats mest i våra svenska radiostationer under 2014. Både första och andra plats innehas föga förvånande av Avicii, med ”Hey brother” och ”Wake me up”. På listan finns även ”Sergels torg” med Veronica Maggio och ”Strövtåg i hembygden” med Mando Diao. Om du någon gång har satt på radion under året kan du inte ha missat dem.

För dig som liksom jag tröttnat på denna ständiga upprepning finns det ett bättre sätt att lyssna på radio. Podradio fungerar lite på samma sätt som en tidning. Du kan pausa, spola fram eller spara och lyssna senare. Musiken kommer dessutom ofta i förkortad form så att du inte behöver lyssna på alla femton refrängerna som du hört så många gånger förr. Tralala!

Mer läsning

Annons