Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det ligger mig nära att skriva så här års”

Varje år sedan 1976 har Margareta Holtti skrivit julbrev till sina släktingar och vänner, ofta med eftertanke kring livets olika skeden.
Så när NA i början av december utlyste dikttävling på temat nystart var hon snabbt på hugget.

Annons

Det var en rejält överraskad Margareta Holtti som tog emot NA:s delegation med Lindesbergspoeten Arne Johnson i spetsen några dagar före jul.

NA bjöd på blomkvast och diplom – Margareta på lussekatt och kaffe.

– Det ligger mig nära att skriva så här års och nu är jag dessutom dagledig, så jag såg ingen anledning att inte försöka. Jag är nog sådan att jag behöver en utmaning för att komma i gång.

Margareta har under året pensionerat sig och flyttat tillbaka till Lindesberg från Västerås där hon och maken Per-Olof bott sedan 1997. Där arbetade Margareta som psykoterapeut och Per Olof som pastor i sjukhuskyrkan. Men när det blev dags för pensionering kände paret att de ville tillbaka till staden där deras barn växt upp.

– Det här är hemma för dem och det vill vi att de ska känna när de kommer hem på besök. Det är en lagom stor stad och vi har många vänner här, berättar hon.

Skrivandet har funnits sedan barnaåren i Stockholm, och i småskolan skrev hon en dikt som faktiskt publicerades i en söndagsskoletidning. Längre upp i åldern fick hon uppdrag att skriva för tidningar i Stockholmsområdet, mest kåserier och små betraktelser.

– Jag skulle bli författare och skickade dikter till olika förlag. Men jag fick aldrig ge ut någon bok, däremot fick jag en del andra skrivjobb.

Margaretas yrkesliv tog en annan vändning. Först utbildade hon sig till speciallärare och sedan, under tidigt 2000-tal, till legitimerad psykoterapeut. Men även om skrivandet inte blev hennes huvudsakliga syssla så har det alltid funnits med. Som en ”glädje och en fristad”, speciellt i situationer då livfrågorna varit centrala.

Hon gillar bildspråk. Just motivet rundstickning i dikten ”Nystart” har hon använt sig av tidigare. Men det var tjugo år sedan.

– Jag snodde från mig själv. Men så är det ju, en bild kan fungera på olika sätt i olika skeden av livet.

Bildspråk har också alltid legat nära till hands i hennes yrke som psykoterapeut. Där används ofta metaforer för att formulera en livsberättelse.

Men hur är det med handarbetandet? Jodå, Margareta stickar en hel del, men det är inte då diktidéerna kommer.

– Nej, då stänger jag av och kommer in i något vilsamt, ett kreativt rum, säger Margareta Holtti.

Fakta

Namn: Margareta Holtti

Ålder: 64 i januari.

Bostad: Lägenhet i Lindesberg. Fritidshus på Åland.

Familj: Maken Per-Olof, tre vuxna barn, David, Tove och Lisa, och deras familjer med sju barnbarn.

Yrke: Legitimerad psykoterapeut, Nybliven pensionär.

Hobby: Handarbeten, sy, sticka väva – och att skriva.

Mer läsning

Annons