Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dirch

Annons

Dirch Passer var en av Danmarks största komiker under nästan 30 år från början av 50-talet. Han uppträdde som ståuppkomiker, i revyer och i otaliga filmer. Han var en slags dåtida Jim Carrey – en bullrig, fysisk komiker med folkliga drag, vars storhet låg i att ändå kunna underspela och briljera i rollen som ”den vanlige mannen”. Privatlivet däremot, var inget han glänste i.

I den här, ytterst stilsäkra och melankoliska filmen av Martin Zandvliet, får vi möta Dirch Passer under olika skeden av livet. Han är nästan som en karikatyr av den store manliga konstnären, med allt vad det innebär av dålig självkänsla och svinaktigt beteende mot kvinnor.

”Dirch” är faktiskt en riktig bromance, in i döden är det egentligen bara vännen och kollegan Kjeld Petersen som når fram.

Dirch lyckades revanschera sig en smula rent moraliskt innan han gick bort, 54 år gammal, 1980. Men i grunden var han urtypen för alla dessa komiker med ett inre mörker, som bär på ett självförakt som aldrig lindras hur många stående ovationer som än bjuds.

Trots att det kan tyckas som ett alltför välbekant tema är ”Dirch” verkligen värd att se och det tack vare den strama formen. Med hjälp av skicklig mask och en självklar intensitet övertygar Nikolaj Lie Kaas verkligen i rollen.

Dirch Passer blir aldrig en person att tycka om men det går att nå förståelse för honom. Glimtvis, och med en mycket speciell rytm i klippningen, byggs en inte heltäckande men ändå tillräcklig bild av hans liv. Små korta ögonblick av intensiv smärta vävs ihop med längre partier av hans mest kända sketcher. Det mesta utspelar sig på eller bakom scenen, det var ju det livet som var viktigast för honom, medan kvinnorna och barnen liksom passerar revy i bakgrunden.

Upplägget påminner faktiskt lite om tv-serien ”Mad men”, dels för att den till stora delar utspelas under samma tid och innehåller samma tomhet, men också till stilen. Här finns ingen onödig dialog. Och det dricks alltför mycket whiskey.

Miranda Sigander

Mer läsning

Annons